Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.2.13
0
Mám sesternicu v Nemecku, ktorá sa narodila v Račištorfe. Od roku 1946 žije v Nemecku. Často chodila so zájazdmi na Vinobranie a hody. Neskôr chodili už svojimi autami na návštevu príbuzných a známych v Rači. Na jednom vinobraní mi sesternica predstavila Michala Wenzla, ktorý v Rači žil od roku 1913 a v roku 1946 sa presťahoval do Nemecka. Aj naša rodina bývala v Rači v dome u Repčekov, on býval na druhej strane ulice oproti nás.
V roku 1974 sme boli s manželkou v Nemecku na návšteve u sesternice. Tam sme sa stretli s Michalom. Potešil som sa. Rozprávali sme sa, ako sa mu tam žije a ja som mu rozprával, čo je nové v Rači. Pri rozchode sme si podali ruky a on mi dal 50 mariek a povedal: „Kúp si niečo na pamiatku, že sme sa zasa spolu stretli“.
Kúpil som si stolové hodinky, ktoré mám doma v sekretári. Vždy keď som sa na ne pozrel, pomyslel som si , že či ešte Michal žije. Pred Vianocami som telefonoval so sesternicou a ona mi povedala, že Michal žije a na rok bude mať 100 rokov. Dala mi jeho adresu. Napísal som mu list a poslal som mu obrázky z výstavby nemeckého domu a ako vyzerá teraz po oprave, a zagratuloval som mu k stému výročiu narodenia. Tiež som mu prezradil, že aj môj brat Ján bude mať 26. mája tohto roku 100 rokov.
23. januára mi on zavolal a ďakoval za list a obrázky opraveného nemeckého kultúrneho domu. Hovorili sme skoro pol hodiny. Žije u dcéry, lebo manželka mu už zomrela. Potešil sa, že je kultúrny dom opravený, na ktorom aj on pracoval, keď ho stavali. Rozprával som mu, ako teraz Rača vyzerá, aké má nové sídliská, obchody a kto ešte v Rači žije. Aj s mojou manželkou rozprával. Poznal jej otca a povedal jej, že otec bol veľmi dobrý človek, ktorý mnohým ľuďom pomáhal vo vinohradoch a aj inak. Keď sme ukončili náš rozhovor, znovu mi poďakoval, že som si na neho spomenul. On ešte stále hovorí čistým račianskym nárečím. Sľúbil som, že mu pošlem knižku „Račianske vinohradnícke povesti“.
Mám radosť, že sa mi podarilo napísať a porozprávať mu, ako teraz žije Rača a ľudia v jeho rodnej dedine. Pozval ma k nemu na návštevu do Nemecka, lebo on už cestovať nemôže.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára