Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Naše manželstvo trvá už viac ako 60 rokov. Máme dvoch synov. Z ich manželstiev sa narodilo 5 vnúčat a 6 pravnúčat. Medzi najmladších patrí aj Samko. V čase, keď sa narodil, bývali u dedka a babky. Za krátku dobu sa odsťahovali do Slovenského Grobu. Žiaľ, rodinka sa rozišla a oni sa vrátili k dedkovi a babke. Mamina nastúpila do práce a Samka dala do škôlky. Chodil tam veľmi rád. Hlavne preto, lebo babina tam bola zamestnaná. Jeho brávala ráno so sebou. Spával s babinou, aby mu neušla. Zo škôlky ich vozil dedko. Tiež rád s ním chodil do garáže, to bol pre neho raj. Všetko bolo jeho, stal sa z neho technický typ. Dedko mu každú obsluhu telefónu, rádia, počítača vysvetlil a on si všetko zapamätal. Minule, keď boli spolu v garáži, zastavil sa pri nich sused. Kým sa s dedkom rozprával, Samko mu rozobral bicykel. Otec mu kúpil štvorkolku. Keď mu bolo smutno za dedkom a babkou, chcel na nej sám z Grobu odísť. V škôlke rád spolu s ostatnými deťmi na besiedkach vystupoval.
Všetkému je raz koniec. Rozlúčil sa so škôlkou aj s deťmi v nej. Samko už chodí do školy, do Grobu. Chodí tam aj jeho sestra Romanka, tento rok končí ôsmu triedu ZŠ a preto tam chodí do školy aj on. Zvyká si na nový kolektív. Má tam už aj kamarátov. Je veľmi bystrý, pohotový. Má rád matematiku. Príklad hneď vypočíta a výsledok nahlas zakričí pre celú triedu. Raz, keď bolo rodičovské združenie, mali prísť rodičia. Samko zahlásil, že oni s Romankou rodičov nemajú, či môže prísť jeho dedko. Požiadal ho, aby mu povedal, prečo musia chodiť do školy 5x a voľno má iba 2x (v sobotu a nedeľu). Prezradil nám, že oni budú mať nový dom (byt), stojí neďaleko domu, kde býva babka s dedkom a to ho teší. Po vyučovaní ho vždy dedko odvedie do klubu Impulz, kde hrá pingpong a iné hry a potom chodí aj pre neho. Doma skladá 100 kusové lego sám bez pomoci iných a tiež aj iné hry.
Domov zo školy ich vozí ten, kto je voľný, mamina alebo dedko. Raz, keď ich mamina viezť nemohla, lebo bola zaneprázdnená v práci, požiadala kolegu, ktorý ich raz viezol domov. Vyhovel jej. Deti vyložil pred bránou ich domu a odišiel. Ako veľmi sa snažili bránu odomknúť, nedarilo sa im to. Vzdali sa. Vtedy Samka napadla dobrá myšlienka, skúsili odomknúť vedľajšiu bránu. Hurá, tá sa otvorila a šťastne sa dostali domov. Veľký úsmev sme nemohli prehliadnuť na ich tváričkách.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára