Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Našu kauzu parkoviská už sleduje množstvo ľudí, predovšetkým obyvatelia Šájb, Rače, Krasňan i všeobecne Bratislavčania. Pevne verím, že naďalej píšu, čítajú všetko podstatné anonymovia, ktorí tak bravúrne ovládajú právne kľučky, teoretizujú a diskutujú donekonečna, tliachajú dve na tri a dožadujú sa toho, aby sa mediálne zviditeľnili.

Dočkali sme sa aj útokov na naše snaženie a pritom sa len dožadujeme vyvliecť sa z mnohoročného bordelu, ktorí spôsobili úradníci a politici, čo za nekvalitnú prácu brali nemalé peniaze. Dokonca sú tu aj indície, že tento stav zámerne udržovali pri živote a niekoľko rokov plánovali tento parkovací biznis. Myslím si, že každý obyvateľ sídliska má nárok žiť kvalitný život, veď si odkúpil byt do súkromného vlastníctva a má tiež nárok parkovať pred svojim bytom, má nárok na funkčné chodníky, vstupy do mopedární, má zo zákona právo na kontajnerové stojiská (zákon 182/1993 Z.z.) a tiež má samozrejme právo mať prístup k svojmu domu a na sídlisko (prístupové komunikácie). Nemal by sa vôbec starať, komu čo patrí, automaticky by mal mať tento servis – veď platí dane.

Nepopieram, že v poslednej dobe je v Bratislave a okolí pravidlo, že k bytu je k dispozícii parkovanie za peniaze. Pristúpime na túto formu až vtedy, keď bude všetko okolo parkovacích státí transparentné. Niekoľkokrát som iniciovala stretnutie so starostom Mgr. Pilinským (dvakrát sme aj o celom sídlisku diskutovali). Je ale veľmi prapodivné, že až po liste, ktorý iniciovala súkromná firma Blackstorm Group, s.r.o. (BSG), ktorá informovala MČ Rača, a to menovite Mgr. Pilinského, že vypršala doba a firma Pohotovosť s.r.o., ktorá im peniaze na nákup uvedených parkovacích státí požičala, sa dožaduje svojich peňazí. Až po tomto ataku sa až hystericky začalo rokovať, telefonovať, zvolávať mimoriadne zastupiteľstvo, a to v čase, kedy väčšina obyvateľov bola na dovolenkách. Prečo asi? Tento neúmerný tlak bol predovšetkým na nás, čo sa v tejto kauze angažujeme. Veď my obyvatelia sme si zvolili poslancov a starostu na to, aby hájil záujmy nás občanov a nie riešil nezdar v podnikaní súkromnej firmy BSG. Dúfali sme v posun v našej kauze, dúfali sme, že práve nám obyvateľom sa bude pomáhať, už len preto, lebo je to vo verejnom záujme naprávať nedostatky z minulosti. Poslanci za MČ Rača správne pochopili situáciu a na mimoriadnom zastupiteľstve nepodporili snahu prekryť a legalizovať tento prapodivný obchod. My obyvatelia sme tiež nijak zvlášť neocenili neustále manipulovanie s cenami za jedno parkovacie státie. Pôvodná dohoda bola 2.990,- € za jedno parkovacie miesto (102 státí, prístupová cesta a stojisko pod kontajnermi). Neskôr sa uvažovalo, že by sa do balíka 300.000,- € zmestilo 120 parkovacích státí, ostali by len parkoviská, ktoré boli prenajímané v minulosti magistrátom, že budú naďalej ponúkané do súkromného vlastníctva. Taktiež bola pripravená písomná zmluva, kde bola informácia, že jedno parkovacie miesto sa skladá s pozemku a stavby, pričom stavba bola ohodnotená na 1 €. O čom to hovorí?? Aj toto nás obyvateľov presvedčilo o fakte, že uvedená firma nemá podchytenú stavbu, ale len a len pozemok. Ak by si obyvateľ na priamo zakúpil parkovacie miesto, malo to byť za sumu 3.600,- €.

Predstavte si, že na sídlisku by sa teda vytvorili miesta na parkovanie zadarmo, za poplatok MČ Rača, a tiež miesta súkromné. Čo by sa stalo? Nič. Len by sme sa pozabíjali, pretože logicky by každý chcel parkovať tam, kde nemusí nič platiť.

Očakávame, že sa konečne na základe podania na prokuratúru bude naša kauza preverovať odborne, v pokoji a bez politických manipulácií. Snažím sa tomu veriť. Nemáme dôveru v magistrát hl. mesta, GIB mlčí, Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že sa dražili len pozemky, nikdy nie stavby, likvidátor nekomunikuje na tému, komu patrí pozemok a komu stavba. Firma BSG píše hlúpe až infantilné listy do bánk, do realitných kancelárií, kde kade. Útočí a fakty prekrúca. A čo MČ Rača?? Budem veľmi rada, keď pochopí, že je nutné spolupracovať, pomáhať nám a naprávať chyby predchodcov. Nepolitikárčiť, komunikovať. Lebo od leta je zase úplné ticho. A čas beží.......

Dagmar Gelingerová







0 komentárov:

Zverejnenie komentára