Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.10.13
0
Tesár čierny je najväčším európskym ďateľom, jeho telo meria cca 50 cm. Samček má na hlave červené perie, samička má červený iba zátylok. V posledných rokoch sa presúva z vysokohorských oblastí do nižších. Žije aj u nás, nad Račou. Je veľmi plachý. Mne sa ho podarilo odfotiť iba z veľkej diaľky, čim sa ospravedlňujem za nízku kvalitu :(


Naše deti ho nazvali turboďateľom. Keď zacíti mravca drevokazného ďobe do nepríčetnosti. Dokáže vysekať veľké dutiny, v ktorých občas aj zahniezdi. Po opustení hniezda väčšinou dutinu obývajú iné zvieratá.
So samičkou sa dorozumievajú bubnovaním na strom, frekvenciou 17 úderov za sekundu. Ak ste niekedy začuli v lese takýto podivný zvuk – tak patril tesárovi. Je ho počuť až na kilometre.
Najväčšiu dutinu, akú som videla sa nachádza asi 200m nad Pánskou lúkou hneď za potokom.
Tesár má dobre vyvinutý sluch, aj zrak – akokoľvek zanietene ďobe do dreva, nič mu neujde. Ostrými pazúrmi sa uchytí o strom, zaprie sa perami na chvoste a tesá. Má tvrdý a ostrý zobák – „triesky“ dosahujú veľkosť  aj 10 cm. Pri každom údere prekonáva tisíc násobne silu gravitácie. Jeho lebka je ako pancier, kosti majú špongiovú štruktúru, čím predchádza otrasom mozgu. Podľa hlavy ďateľa vedci zhotovili puzdro na čiernu skrinku, ktorá sa nepoškodí ani pri veľkom gravitačnom zrýchlení. Od minulého roku sa zraky konštruktérov prílb tiež upierajú na stavbu hlavy ďateľa. Matematické výpočty vedcom nasadili chrobáka do hlavy: žiadne dielo náhody – ale dokonalý projekt!

A takto je to pri všetkom, cestu k najlepším vynálezom nám vždy ukáže 

PRÍRODA 

 (*_*)


píšťala pre obra :D














 toto je dutina nad Pánskou lúkou - skúste nazrieť do vnútra, aká je veľká :)















0 komentárov:

Zverejnenie komentára