Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.10.13
0

Ministerstvo dopravy v pripravovanom stavebnom zákone navrhuje skolaudovať a povoliť všetky papalášske vilky postavené bez povolenia a v rozpore s územným plánom.

Vo štvrtok 17.10.2013 sa v kinosále NR SR konal seminár a diskusné fórum Očakávané pozitíva a možné slabiny nového stavebného zákona. Znenie návrhu nového zákona, ktorý bol predložený verejnosti na pripomienkovanie, predstavili zástupcovia MDVaRR SR. Ako nám bolo odprezentované štátnym tajomníkom Františkom Palkom, tak cieľom novej legislatívy je urobiť poriadok v územnom plánovaní, zefektívniť rozhodovanie a profesionalizovať stavebné úrady a zjednodušiť občanom život na úradoch. Štátny tajomník návrh prezentoval ako skvelý stavebný zákon zodpovedajúci požiadavkám nového tisícročia. S potešením prítomných informoval, že nové znenie zákona zároveň prináša aj nové nástroje na riešenie problematiky tzv. čiernych stavieb.

Nedá sa uprieť snaha štátneho tajomníka dramaticky uviesť okamih návrhu nového stavebného zákona pred verejnosťou. Avšak, pri všetkej úcte k jeho postaveniu, myslím, že ním prezentovanej problematike vôbec nerozumel. Okrem štátneho tajomníka na seminári odzneli odborné príspevky. Zhodli sme sa na jednom, a to, že Slovensko potrebuje nový stavebný zákon. Žiaľ, tu naša zhoda končí. V súčasnosti má stavebný zákon 50 strán. Prežil svoju 40 ročnú históriu, nie je až taký zlý, je len na škodu, že sa v praxi nedodržiava. Prežil svoju dobu a potrebujeme nový. Nový návrh má ale ťažkopádnych 250 strán. Verejnosť očakávala zjednodušenie procesov a sprísnenie pre tých, čo zákon nedodržiavajú. Návrh je nesúrodým návrhom bez koncepcie. Zavádza nové pojmy, profesie, byrokratické inštitúty, odoberá kompetencie samosprávam v územnom plánovaní i v stavebnom konaní. Naďalej opomína ekologické územné plánovanie ako nástroj manažmentu a ochrany krajiny. Nedostatočne zapracúva práva verejnosti vyplývajúce z Aarhuského dohovoru.

A aké riešenia prináša návrh nového stavebného zákona z dielne Smeru na riešenie problematiky tzv. čiernych stavieb? Verejnosť očakávala, že zákon vytvorí preventívne páky proti tomu, aby čierna stavba vôbec mohla vzniknúť. Určite to nie sú opatrenia, ktoré zavádzajú obrazne povedané „generálny pardon“ na doteraz nepovolené čierne stavby. Čo to znamená v praxi? Všetky papalášske vilky postavené bez povolenia a v rozpore s územným plánom budú zo zákona skolaudované a povolené.

Návrh zákona by mal byť oficiálne predložený v januári 2014 s tým, že v júli by sa mal dostať na rokovanie NR SR. Chcem veriť, že ministerskí úradníci, ktorí boli prítomní na seminári, si dobre vypočuli diskusné príspevky a aspoň niečo z nich zapracujú do nového návrhu. O dianí vás budem informovať. Na uvedenú tému si môžete prečítať aj môj blog Stavebný zákon, stavebné povolenie, kolaudácia a čierne stavby.

RNDr. Anna Zemanová
poslankyňa Z BSK






0 komentárov:

Zverejnenie komentára