Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

20.6.14
0
12. jún 2014 – pred budovou Mestského divadla POH pribúda nová pamätná dlaždica. Je na nej vygravírované meno herečky, ktorú roky pozná slovenská verejnosť z úspešných filmov, televíznych a rozhlasových inscenácií i divadelných kreácií. Veď pôsobí v SND od roku 1954 a stvárnila na jeho doskách desiatky úspešných dramatických aj komediálnych postáv.


Z filmových titulov sa oplatí pripomenúť napríklad Štvorylku, Statočného zlodeja, či Kapitána Dabača, z rozhlasových hlavne titulnú postavu z povestného seriálu Králikovci, z televíznych filmov napríklad Mastný hrniec alebo Konečnú dolinu.


Pre pani Evu Krížikovú nikdy nebol problém obliecť sa do kostýmu mestskej dámy a vzápätí do sedliackeho kroja, napr. v televíznej inscenácii Červené víno. V každej - veľkej i menšej hereckej kreácii vytvorila vždy živú, plnokrvnú postavu - slečny, ženy, dámy, sedliačky, či stareny. Jej postavám divák verí – smeje sa s nimi aj plače, fandí im, alebo sa na ne hnevá, premýšľa nad ich správaním. Pamätá si ich aj po rokoch.






„Pri herectve nikdy nejde o pátos, lebo tomu by divák neuveril. A ani nemám dojem, že by z nejakého kolegu mojej generácie bol cítiť pátos, ale môžem hovoriť len za seba. Vždy som sa snažila predovšetkým o to, aby ľudia uverili tomu, čo prezentujem. Preto som si najskôr nechala od režiséra vysvetliť, aký má zámer a čo danou scénou chce povedať alebo vyjadriť, a potom som sa snažila jeho predstavy naplniť.“

(z rozhovoru red. R. Slušného s E. K.
v časopise Slovenka č. 24/2014 )


Pre nás, Račanov, je táto vzácna pani herečka blízkym človekom nielen pre jej veľké herecké umenie, ale aj pre jej rodinné korene, veď jej krížikovský rod je spätý s našou obcou.

Napríklad Hostinec „U troch zajacov“ na Námestí hrdinov č. 3, pôvodne obecný, mal pred prvou svetovou vojnou v prenájme František Krížik st. Z rúk architekta Františka Krížika ml. vyšiel projekt jedného z račianskych kostolov: Kostol Panny Márie Pomocnice kresťanov na cintoríne, vybudovaný v r. 1937.

Pani Eva Krížiková bola dávno, dávno žiačkou v račišdorfskej základnej škole a iste ešte žijú jej bývalí spolužiaci a spolužiačky. Verím, že si na ňu po tieto dni častejšie spomenuli, veď na chvíle zo školských lavíc sa dobre spomína.

Koľko času má človek,
aby porozumel iným,
koľko má času,
aby sebe rozumel?
Veď život - to sú okamihy,
chvíle mámivé,
krásne, obyčajné, hojivé -
Hodiny pre seba
a hodiny pre iných –
naplnené, darované... prežité...



Možno sa dá aj takto – vo virtuálnej podobe - pridať gratuláciu pre pani herečku

Evu Krížikovú

k jej blížiacim sa okrúhlym narodeninám (15. júl 1934) a k viacerým oceneniam, ktoré za svoje herecké umenie obdržala:
Cena Andreja Bagara
Kvet Tálie
Uvedenie do televíznej Siene slávy
Odhalenie pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred budovou MDPOH

Spracované z dostupných internetových zdrojov -  D. L.







0 komentárov:

Zverejnenie komentára