Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.8.14
0
-          Maminka, stihneme to?
-          Neboj sa, ešte nie je šestnásť...

-          Mami, kde to bude?
-          Pozri, Silvinka, aj tamtá teta s detičkami ide určite tam. Pôjdeme pekne za nimi a bude to.
-          Myslíš?
-          Určite, uvidíš...



Načúvam rozhovorom okolo seba a je mi jasné, že máme ten istý cieľ cesty a aj dôvod poponáhľať sa. Veď naozaj bude o chvíľu šestnásť. Zabáčame do brány Medickej záhrady, náhlime sa po chodníku a čoskoro sa pri obľúbenom Domčeku pridávame k početnému publiku. Deti sedia na dekách, karimatkách, nízkych lavičkách, dospelí na stoličkách, v zadných radoch sú už len miesta na státie.

A pred nami - početným nedočkavým publikom - stojí na terase Domčeka ozajstné bábkové divadlo. Ešte má zastretú oponu, ale už znejú prvé tóny orientálnej hudby. Vzápätí sa opona roztvára a začína sa odvíjať príbeh jednej z najčarovnejších rozprávok Z tisíc a jednej noci O zázračnej Aladinovej lampe.

Po javisku sa pohybujú krásne klasické marionety Aladina, jeho matky, veľkovezíra, princeznej i sultána, ale hlasy, ktoré k nim patria, sú nám, dospelým, veľmi dobre známe – M. Dočolomanský, Z. Krónerová, St. Dančiak a ďalší. Vďaka kvalitnému ozvučeniu rozumieť každej prednesenej replike a vďaka nádherným kulisám sme „ozaj ďaleko v Oriente“, hoci sa nad nami klenú vysokánske koruny stromov v starobylej, ale za ostatné roky pekne vynovenej Medickej záhrade. Manželia Stražanovci, ktorým toto divadielko patrí, sú skúsení bábkári, a preto dej rozprávky podávajú deťom v zrozumiteľnej a príťažlivej podobe aj v patričnom dynamickom tempe.

Po záverečnom potlesku ešte malý prídavok – bábky – muzikanti - predvádzajú svoje „interpretačné umenie“. Ejha, koľkými nitkami a akým čudným „lietadielkom“ sa každá bábka vedie! Hľadíme všetci so záujmom na pravé bábkoherecké umenie a ktovie, komu deti viacej tlieskajú? Či Vĺčkovi, ako hrá na gitare, alebo ujovi Stražanovi za to, ako šikovne Vĺčka viedol?! Aj si to mohli nebojácne deti skúsiť. Pravda, iba s menšími a jednoduchšími bábkami. Ale aj tak to bol veľký zážitok.



Je niečo po sedemnástej hodine. Spokojné publikum detí aj dospelých sa pomaly rozchádza. Našťastie až teraz sa začal trúsiť drobný dáždik – tentoraz neprekazil predstavenie. Bolo druhé v poradí od začiatku augusta a pre radosť detí určite nie posledné. Dokonca sa v zákulisí príprav tejto milej letnej aktivity v Medickej záhrade hovorí, že sa možno bábkové utorky prenesú aj do septembra.

Ale koho hľadať za takýmto dobrým nápadom? Stál medzi divákmi s chlapčiatkom na pleciach. Ktovie, či viac vnímal atmosféru podujatia ako jej osnovateľ, alebo ako otec malého synčeka? Ing. M. B. sa rozhodol naplniť svoje „povinnosti“ komunálneho poslanca aj takýmto netradičným spôsobom. Do kultúrneho podujatia pod názvom Leto v Medickej zabezpečil „bábkové utorky“ pre deti a „hudobné stredy“ pre dospelých a mládež. Početné publikum na dnešnom bábkovom predstavení muselo byť preňho iste tým najlepším uznaním.

Večer, 19.8.2014









0 komentárov:

Zverejnenie komentára