Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

15.1.15
0
Pred časom som sa rozhodla vypočuť žiadosť obyvateľov obvodu Východné, aby som sa pokúsila kandidovať za náš obvod.
V tejto dobe sa oboznamujem s prácou na miestnom úrade, snažím sa naučiť postupy, spoznávam zamestnancov, kolegov. V dobrej viere som sa pokúšala dostať k informáciám, čo sa riešilo v minulosti, aby som prípadne nadviazala. Veď chronické problémy nášho obvodu sa týkajú nás všetkých, čo tu žijeme (doprava, prechody pre chodcov). Od jedného poslanca som dostala len kopu listov, kde sa roky menia len hlavičky a dátumy. A od druhého poslanca som cez mailovú komunikáciu dostala len striktné NIE a bolo mne jasne naznačené, že mám riešiť len tie problémy, čo chcú riešiť obyvatelia, čo mňa volili. Čo k tomu dodať.

Ľudia vkladali do mňa nádej, že svojou aktivitou odhalím nenormálnosti, nastolím poriadok, pokúsim sa čo-to zmeniť. Dúfali, že prepojím celý obvod, pokúsim sa chronické problémy otvoriť, riešiť a hlavne urobím tak potrebnú zmenu. A tak za prvé mesiace, kedy som vo funkcii, rozmýšľam, čo teda robiť, povedať pravdu, otvoriť problémy, urobiť si nepriateľov, nemlčať, alebo sa zmieriť s tým, že sa nič nedá s tým urobiť a akceptovať daný stav, prežiť 4 roky a robiť si svoju prácu v tichu bez komplikácií.

Nakoniec som sa rozhodla pre otvorenú spoveď a nech ľudia posúdia.

Stala som sa poslancom pred koncom roka a tak sa dosť dobre nedalo vyhnúť rôznym vianočným akciám. Na začiatku to boli detské akcie, na ktoré som nebola pozvaná a keď som sa chcela zapojiť, bolo mne jasne naznačené, že NIE, ja do Impulzu nech nechodím. Detské akcie sa organizovali len pre ľudí v okruhu 2 ulíc. Osoby, čo tieto akcie roky riešia, majú jasné inštrukcie, ale podarilo sa rozhovorom veci napraviť. Nasledovali stretnutia dôchodcov a ja som nevedela pochopiť, prečo je tam 40 ľudí z Dopravnej, 1 zo Šájb a 3 ľudia z Pasiek. Zato kapustnice objednanej bolo za vagón, aj vína (200 porcií, ale komu to šlo, fakt netuším) a celá propagácia tejto akcie bola dopredu presne určená, kto sa môže a kto nie uvedenej akcie zúčastniť (viď plagát). Tu som prvý krát videla, ako sa tu v praxi riešia akcie za peniaze nás všetkých, ale sú určené len pre pár vyvolených. Po novom roku som o akcii dôchodcov informovala všetkých. Bála som sa odozvy, pretože mne ľudia zo sídliska Šajby povedali, že ich v minulosti vyháňali. Tak neviem, ako to bude pokračovať. Následne som sa dostala k objednávke opráv lavičiek na r. 2015, opäť sa scenár opakoval, všetky opravy boli len okolo 2 ulíc (príloha list). Dodatočne som tento stav napravila. Upozorňovala som následne, že listy týkajúce sa Šajb sú absolútne neadekvátne, dávno je stav úplne iný, ale moja snaha vysvetliť skutočnosť bola zbytočná. Nik ma nevypočul.

Podobné rozdeľovanie ľudí pokračovalo na poslaneckých dňoch v KS Impulz, ktoré sú riadne oznámené ako stretnutie s voličmi. Tu napätá atmosféra gradovala, ľudia, čo prišli, nevedeli pochopiť, prečo sa nik s nimi nerozpráva, ich problémy nevypočuje. Snažila som sa diskutovať a ľudsky dohovoriť, že takto sa pracovať nedá, že by bolo dobré spolupracovať. Poslanec jasne dal najavo, že nemám čo v KS Impulze robiť, nemám zasahovať do rôznych akcií. Útoky sa tak vystupňovali, že bolo ťažké pre ľudí, čo tam boli, nepočuť a nevidieť. Dokonca okrem vulgarizmov a kriku sa schyľovalo k fyzickému útoku a dokonca sa útočilo na moju rodinu a priateľov.

Celý tento problém odkrýva roky zaužívané rozdeľovanie ľudí, podporovanie nevraživosti medzi starými ulicami a novovzniknutými sídliskami. Poukazujem na to, čo bolo prioritou doteraz. Ale pre mňa je podstatné ľudí spájať, nás všetkých, bez ohľadu na akej ulici kto býva, hľadať nové nápady, vytvárať nový komunitný život, podporovať nové aktivity, aby to celé niekam smerovalo. Aby každý občan, čo tu žije, mal možnosť sa zapojiť do aktivity, ktorú si vyberie. Rozhodne nechcem týmto povedať, že všetko doteraz je len zlé, nie, to určite nie, nemám záujem celú vec dramatizovať, ale na to pozitívne sa rokmi nabalilo niečo zlé, s čím ja nemôžem súhlasiť. Ale uvedomujem si, že jedna osoba zmenu neurobí.

Dagmar Gelingerová
poslanec MČ Bratislava Rača
obvod Východné





0 komentárov:

Zverejnenie komentára