Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Vážené dámy a páni,

dlhé roky pôsobím v sociálnej oblasti. Aj jako komunálna politička, aj ako poskytovateľ sociálnych služieb. Taký teror ako zažívajú občania Bratislavského samosprávneho kraja pri poskytovaní príspevkov (ktoré im patria zo zákona o sociálnych službách) sme ešte nezažili.

Občania BSK zomierajú bez pomoci samosprávy, ktorá to má vo svojej kompetencii. Na príspevky čakajú 8 aj viac mesiacov. Mnohí sa pomoci – príspevkov – nedožili. Situácia je veľmi vážna.

Predstavte si: máte niekoho blízkeho, kto musí byť prijatý do zariadenia sociálnych služieb. Lebo mal infarkt (srdečný, mozgový), lebo si zlomil krčok stehennej kosti, lebo má Alzheimerovu chorou a už si nespomína ani na seba, ani na deti… teda máte svojho milovaného otca alebo mamu a NEPODARILO SA VÁM UMIESTNIŤ HO DO zariadenia v pôsobnosti samosprávy (za cca 350 € mesačne).

Čo môžete urobiť? MUSÍTE sa obrátiť na tzv. neverejného poskytovateľa. Tí majú zvyčajne voľné miesta, lebo ICH CENY ZA SLUŽBY NIE SÚ DOTOVANÉ samosprávou (ktorá to musí zo zákona robiť).
A TAK BUDETE PLATIŤ za svojho imobilného otca/mamu, ktorých treba prebaľovať, kŕmiť, umývať a najmä LIEČIŤ VIAC AKO 1.000€!!!

Budete na to mať???? Budete na to mať skoro rok? Nezruinujete rodinu????

Ja si myslím, že áno.

PRITOM SAMOSPRÁVA MÁ POVINNOSŤ POSTARAŤ SA O SVOJICH OBČANOV, t. j. dať im ROVNAKÉ finančné príspevky, či sú umiestnení u verejného (samosprávneho) alebo neverejného poskytovateľa.

Tým, že samospráva BSK necháva zomrieť ťažko chorých starých ľudí bez pomoci, dopúšťa sa, podľa nášho názoru, DISKRIMINÁCIE a porušuje základné ľudské práva a slobody:

1. V Ústave SR sa zaručuje právo občana na rovnaké zaobchádzanie – v pôsobnosti BSK tomu tak nie je.
2. V Ústave SR sa zaručuje právo na pomoc v čase, keď to občan potrebuje – v pôsobnosti BSK tomu tak nie je.
3. V zákone o sociálnych službách sa garantuje rovnaké zaobchádzanie pri poskytovaní sociálnych služieb – v pôsobnosti BSK tomu tak nie je.

Skúste sa zamyslieť, ako sa cíti zomierajúci, starý človek, ktorý si nemôže dovoliť platiť 1000 euro mesačne.

Skúste sa zamyslieť, ako sa cíti rodina zomierajúcej mamy alebo otca, ktorá sa musí zbierať na to, aby zaplatili úhrady za sociálne služby.

Dôležite: NÁKLADY VEREJNÝCH A NEVEREJNÝCH ZARIADENÍ SOCIÁLNYCH SLUŽIEB SÚ prakticky ROVNAKÉ!!!

Len u verejných dve tretiny nákladov platíte všetci Vy z Vašich podielových daní. Ak však budete potrebovať sociálne služby, budete si ich musieť platiť sami.

Ak má občan šťastie a PREŽIJE čas čakania na PENIAZE z Bratislavského samosprávneho kraja, potom dostane cca 1/3 z celkových nákladov.

Takže záver: na klientov v samosprávnych zariadeniach doplácame všetci z našich daní. Klienti neverejných sú diskriminovaní. Môžete medzi nich patriť aj Vy alebo Vaši rodičia.

Oslovila som poslancov BSK. Zo všetkých poslancov sa ozvali traja:

Jeden povedal, ze sa ho to netýka, nie je v sociálnej komisii.

Jedna pani poslankyňa (Zemanová) čaká už tretí týždeň na vyjadrenie z BSK. Po troch týždňoch sa BSK vyjadrilo – vyjadrenie jej nestačilo, potrebuje ďalšie a potrebuje sa zorientovať vo veľmi zložitej legislatíve, ale upozornila na rozpočtové možnosti a slobodnú vôľu poslanca pri rozhodovaní na čo možno použiť financie. Citujem: „nemôžeme dať celý rozpočet na sociálne služby...“

Jeden pán poslanec (Lauko) zareagoval okamžite, chcel sa stretnúť, dal si problematiku vysvetliť a zdalo sa, že chce veci riešiť. Okamžite mi postúpil vyjadrenie BSK.

Situácia je taká vážna, že vyžaduje verejnú podporu. Nie je možné, aby ľudia zomierali bez pomoci.

Chcela som Vás oboznámiť s touto tragickou situáciou a ďakujem Vám, že ste tento článok dočítali do konca.

S úctou

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR
Ing. Milada Dobrotková, MPH
predsedníčka

00421 902 144 492


Prílohy:




0 komentárov:

Zverejnenie komentára