Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.10.16
0
Bradavica na Dunaji. Aký "vtipný" a "milý" prívlastok pre hlavné mesto, pre najväčšie slovenské mesto, pre mesto, ktoré láka desaťtisíce obyvateľov z celého Slovenska, mesto, kde desaťtisíce ľudí zo Slovenska i zo zahraničia v minulosti i dnes nachádzali a nachádzajú svoje vzdelanie, uplatnenie, živobytie, usadenie, rodiny, domov. Napriek tomu, častokrát počúvame o "bradavici".

Áno, v mnohom by sa dalo súhlasiť - zbúrané zdevastované pamiatky, v lepšom prípade chátrajúce či dočmárané, novopostavené chladné sklenené biznis a obchodné centrá (podaktoré už aj zatvorené a chátrajúce), parky vo vnútroblokoch len pre vyvolených, na niektorých uliciach novostavby také vysoké, že na zem pri nich slnko nikdy nezasvieti, zápchy, problémy s parkovaním atď atď. 

Ale, je tu zopár ale.
Zdroj: internet
Zdroj: internet
Skúste si vy všetci, ktorí ste sem prišli a vidíte na Bratislave toto všetko, čo som popísala vyššie, tak ako ja, skúste si predstaviť, že je to Vaše rodné mesto. Mesto, v ktorom ste chodili do školy, na ihrisko, hrali vybíjanú, naháňali sa na bicykli, mesto, v ktorom ste čakali v škôlke na mamu, v ktorom Vám mama prvýkrát pred pôrodnicou ukázala Vášho bračeka či sestričku, kde ste chodili poza školu do blízkej krčmy, kde ste sa prvýkrát pobozkali, kde ste chodili na tanečnú, kde ste mali stužkovú alebo chodili na brigádu zo strednej. Skúste si predstaviť, že toto všetko, všetky tieto spomienky, tieto čarovné miesta, ktoré má každý z nás vo svojom rodnom meste, všetko to máte tu v Bratislave. Vlastne nie. Vy nie. Vy ste ich mali.

Zdroj: internet
Vy ste Bratislavčan. Bratislava má dobrú polohu, po revolúcii sa z nej tak stala mekka pracovných i podnikateľských príležitostí a kvôli tomu pozemky i byty sú niekedy drahšie ako v Prahe, či Budapešti. Dopyt si žiada ponuku, treba byty, treba domy, treba kancelárie, treba obchody, veľa, veľa, nové, novšie. Trh si žiada, peniaze nesmrdia, bokom musí ísť história, emócie, spomienky. Ste vo Vašom rodnom meste, ale NIČ Vám ho nepripomína. Tá pôrodnica je zbúraná, bude tam polyfunkcia. To PKO, kde ste mali tanečnú, prvý ples či divadielko pre Vaše deti, je zbúrané. Park, kde ste chodili poza školu, tvoria dnes 4 stromy a 5 bytoviek. 


Zdroj: internet
Namiesto pamiatok skleníky, na hrade sú garáže, na nábreží VIP hotel, pod hradom sú namiesto U-klubu byty a ďalšie skleníky. Kde ste boli prvýkrát v kine, sú dnes kancelárie prenajaté na 50 rokov za euro. Kde ste boli prvýkrát na kolotoči, je dnes sídlisko. 

Predstavte si, že Vám TOTO urobia s Vašim mestom, s Vašim rodným mestom, kde každý roh sa spája s Vašimi spomienkami, ktoré už nikdy nikomu neviete ukázať a ani Vám ich už nič nepripomína. Kde o chvíľu bytovky či obchody alebo kancelárie nahradia aj poslednú pamiatku, lebo trh si žiada, treba, pozemok je môj, stavebné povolenie máme. Čo na tom, že tá pamiatka tam stála desaťročia, storočia a ešte aj komunisti ju ušetrili....

Asi žiadne iné mesto na Slovensku nebolo len kvôli chamtivosti a kvôli lukratívnosti nehnuteľností tak strašne zdecimované a zhumpľované ako práve Bratislava. Ale nemusí to tak byť donekonečna, dá sa to zmeniť.
Autor: V. Štrbáková
Dá sa to zmeniť, ak aj Vy všetci, čo tu bývate, pracujete, čo sem dochádzate, namiesto "bradavice na Dunaji" skúsite vidieť v Bratislave aj Vaše hlavné mesto a začnete si všímať: pamiatky, krásne miesta, prírodu, ktorej tu už veľa neostalo. A začnete ich chrániť.

Dá sa to zmeniť, ak najmä Vy, ktorí ste sa tu narodili a vyrástli, začnete sa k nej správať, ako k SVOJMU mestu. Lebo veď JE naše. 

A hlavne nebuďte apatickí a ticho. Prejavte názor! 

- sledujte, čo sa deje, na facebooku, v médiách, nie je ťažké nájsť to "svoje" OZ či aktivistu, ktorý ti pomôže "nakopnúť sa" 

- podpisujte a posielajte hromadné pripomienky - sú dokonca ochotní ľudia, ktorí tie hlúpe arogantné projekty za Vás naštudujú a pripravia Vám hotový vzor, ktorý stačí podpísať, ak nechcete, aby z Bratislavy bolo hnusné geto bez histórie, zo skla a betónu

- choďte na zastupiteľstvo - aspoň občas, na to mestské alebo miestne. Možno Vás šokuje, keď zistíte, akí ľudia častokrát sedia na stoličkách, kde by mali hájiť verejný záujem - teda ten VÁŠ....a pritom majú záujmy niekde ale úplne inde. A keď už fakt nemáte čas, aspoň si to pozrite na webe

Lebo to, čo nám môže predovšetkým pomôcť je DAŤ NAJAVO NÁZOR. Nie v intimite facebooku. Naživo. Vychutnajte si ho. Zakričte ho. Veď je Váš.  

A buďte v strehu, lebo jedného dňa môžu zobudiť bagre aj Vás a u Vás doma.


Viera Štrbáková
OZ Priatelia Rače
 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára