Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

8.12.16
0
Nedávno, pri čítaní časopisu Forbes na trase Niš-Bratislava, som zahliadol v rubrike Príbeh úspechu informáciu, že svetoznáma firma Innovatrics, ktorá sa zaoberá rozpoznávaním odtlačkov ľudí po celom svete, sídli - v našej Rači. Nakoľko si myslím, že podpora inovácií, nových technológií, firiem a šikovných ľudí je veľmi dôležitá v Rači, rozhodol som sa im položiť pár otázok, aby motivovali ďalších šikovných ľudí.


MD: Čo Vás viedlo k tomu, že máte sídlo firmy v Rači?

Spoločnosť Innovatrics bola založená v roku 2004 vo Francúzsku, v Paríži, ale o pár rokov neskôr sme sa rozhodli vrátiť domov na Slovensko. Prvé roky sme sídlili v technickom inkubátore STU na Pionierskej. V tomto období sme vo firme pôsobili asi štyria a postupne sme sa začali obzerať po vlastnom sídle. Uvažovali sme nad bytovým priestorom v centre mesta, ale naskytla sa možnosť kúpiť dom v Rači. Keďže táto lokalita nám bola blízka a predstava kreatívneho priestoru a netradičnej lokality sympatická, rozhodli sme sa pre Raču. Dnes máme takéto domčeky v Rači tri a firma má viac ako 60 zamestnancov.



 MD: Ako sa Vám podniká v Rači a čo vnímate ako nedostatok?

Nakoľko pôsobíme na globálnom trhu a naši klienti sú z celého sveta, relatívne väčšia vzdialenosť od centra Bratislavy nám nerobí problém. Práve naopak, mnohokrát naše zahraničné návštevy vnímajú túto netradičnú lokalitu veľmi pozitívne, pretože narozdiel od rušných a uniformných biznis centier, naše priestory v Rači majú veľmi príjemný ľudský charakter.

Zamestnanci zase radi využívajú blízkosť Karpát a chodia do práce na bicykli alebo dokonca, keď nasneží, aj na bežkách. Výborná je aj dostupnosť MHD.

Ako nedostatok možno vnímame nižší počet firiem sídliacich v Rači, čo sa prejavuje v nedostatku priestorov vhodných na podnikanie, firemné eventy. Priestor vidíme aj v otvorení nových stravovacích jednotiek, ktoré by dokázali rýchlo a kvalitne obslúžiť nával hladných pracantov počas obednej pauzy.



MD: V čom je Váš produkt jedinečný vo svete?

Innovatrics patrí medzi svetovú špičku v oblasti biometrie vďaka unikátnemu algoritmu na rozpoznávanie odtlačkov prstov. Náš algoritmus dokáže rozpoznať otlačok prsta v databáze 720 miliónov odtlačkov len za jednu sekundu s veľmi vysokou presnosťou. Naša technológia sa preto radí medzi najrýchlejšie a najpresnejšie na svete.

Venujeme sa aj vývoju technológie rozpoznávania tvárí. Táto technológia je zaujímavý doplnok k odtlačkom, ale umožňuje aj úplne nový druh aplikácie. Napríklad, produkt s názvom MyPicture, ktorý sme nedávno uviedli na trh. Ide o riešenie, ktoré vám na základe rozpoznania tváre vyberie z databázy tisícov fotiek všetky tie, na ktorých ste odfotený práve vy. Za produkt sme získali ocenenie IT produkt roka 2016.

CEO Ján Lunter

MD: Čo by ste odporúčali mladým ľuďom, ktorí uvažujú nad vlastným podnikaním?

Hlavne nech robia to, čo ich naozaj baví, lebo bez toho práca nedáva zmysel. Nadšenie pre vec je určite motorom úspechu. Je dobré začať sa venovať niečomu už počas štúdia. Študenti majú veľa času a priestoru na experimentovanie, môžu niečo vyvíjať alebo sa pustiť do vlastných projektov a možno im to nakoniec vyjde, tak ako sa pošťastilo nášmu CEO Jánovi Lunterovi.

Ďakujem za rozhovor.

V prípade, ak by ste mali záujem pracovať v Rači pre firmu Innovatrics, jej pracovné ponuky bývajú zverejnené na ich webovej stránke.

Michal Drotován



0 komentárov:

Zverejnenie komentára