Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Pritiahnuté za vlasy? Nie. Naozaj tu máme stav ohrozenia.

V Rači sú naplánované projekty pre viac ako 14 000 nových obyvateľov, v špičkovej hodine pribudnú tisíce áut a nových cestujúcich do MHD. Bez akéhokoľvek reálneho rozvoja infraštruktúry. Tisíce ľudí znamenajú desiatky električiek v špičke navyše, jedna električka stojí milióny eur. Bude mať mesto desiatky miliónov eur na nové električky? Prispejú na to developeri? A vynárajú sa ďalšie otázky. Bude absolútna preferencia električiek, aby sa nestretávali na križovatkách? Bude mať mesto na postavenie ciest, ktoré sú plánované v územnom pláne? Podľa priorít vlády a možností mesta sotva.

Nová výstavba v Rači situáciu iba zhorší. Už teraz stojíme ráno v zápchach, zatiaľ čo z pezinského smeru veselo prúdia po Račianskej ulici autá do centra. Predstavte si, že sa k tomu pripoja ďalšie stovky áut. Na Púchovskú / Žitnú resp. Račiansku sa dostanete nie na 1.-2. svetelný interval, ale na 4.-5. Do električky sa už na Hybešovej nemusíte zmestiť, nie to ešte na Peknej ceste. Predstavte si to: Ráno sa stanete väzňami vo vlastnej mestskej časti.

Je v poriadku, ak mesto rastie a rozvíja sa. Je to vlastne účel miest - fungovať efektívnejšie, šetriť čas a vzdialenosti, poskytovať prácu, služby aj oddych. A budovať komunity a intenzívnejšie socializovať ľudí. Bratislava má potenciál byť "miliónovým mestom". No robí to prakticky bez akéhokoľvek strategického plánovania, rozvoja infraštruktúry a služieb. Prevláda developerský princíp postaviť, zhrabnúť prachy a po mne potopa. Výsledkom sú dopravné zápchy, preplnená MHD a nemožnosť umiestniť dieťa v škôlke. ANARCHIA.

Susedná Viedeň tiež rastie, rozvíja sa, no tam používajú princíp "infraštruktúra najprv". Jednoducho najprv naplánujú ulice, dopravnú obslužnosť, školy a škôlky a podľa týchto limitov stavajú. Je stanovený postup, úradníci aj developeri sa ho musia držať. Má svoje pravidlá a myslí na svojich obyvateľov. Aj preto je teraz Viedeň jedným z TOP svetových miest s najlepšou kvalitou života.

Ako pomôcť Bratislave a Rači? Proste sledujte, čo sa tu deje na stránkach raca.sk, bratislava.sk, na Facebooku https://www.facebook.com/zachranmeracu a v skupine https://www.facebook.com/groups/priateliarace/ . Aktívne sa zapájajte do pripomienkovania projektov a ak to nepôjde inak, pohrozte starostovi a primátorovi na nejakom zasadnutí.

Rastislav Turanský,
OZ Priatelia Rače




0 komentárov:

Zverejnenie komentára