Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.11.17
0
   Nebolo to tak dávno, čo podchod medzi nástupištiami na železničnej stanici Bratislava-Rača bol výkladnou skriňou ľudí s náhlym a neodolateľným návalom výtvarnej inšpirácie. Keďže voľné miesto na kresby a nápisy sa míňalo, ŽSR v priebehu tohto roka dali vymaľovať celý podchod na bielo, čím zmizli všetky doterajšie výtvory. Tento drastický zásah do ľudovej tvorivosti priniesol so sebou možnosť skrášliť túto časť priestranstva, cez ktoré denne prejdú stovky ľudí.


Podchod na stanici Bratislava-Rača po premaľovaní bielou farbou


   Niekedy začiatkom mája som zistil, že mám možnosť získať grant od Nadácie Orange, ale do podania žiadosti neostávalo veľa času. Keďže sám som v tom čase nemal žiadny nápad, ako tento grant využiť, napísal som kolegom z Občianskeho združenia Priatelia Rače (ktorého som členom), či majú v talóne nápady, na ktoré by sa dali takto získané prostriedky využiť. Obratom sa mi ozval Tomáš Štěpán, ktorý je známy tým, že má nápadov na spríjemnenie života v Rači na 3 životy a polovicu z nich aj priebežne realizuje. :-) Na svojom zozname mal vymaľovanie pochodu na železničnej stanici Bratislava-Rača tématickými maľbami, k čomu ho inšpiroval podobný projekt v Pezinku.


   V priebehu necelých dvoch dní som teda spísal žiadosť o grant a dúfal, že výberovej komisii sa bude predložený projekt páčiť. Dúfal som úspešne a komisia mi pridelila grant, ktorým sme pokryli náklady na nákup materiálu.

   To najľahšie sme mali za sebou, tak sme sa pustili do hľadania grafika, ktorý by nám pripravil 3 verzie grafických návrhov, z ktorých mali ŽSR vybrať jeden na realizáciu. Nakoniec sa nám podarilo nájsť šikovnú grafickú návrhárku Blanku Ondrušovú. Blanka pripravila 3 rozdielne veľmi pekné návrhy, z ktorých nakoniec ŽSR vybrali návrh číslo 1.

Víťazný návrh (vytlačená skica)

   Grafický podklad sme teda mali pripravený a schválený. Už zostávalo "iba" to celé namaľovať. Ešte počas leta sme pri hľadaní umelcov pracujúcich s farbou v spreji oslovili Matúša Ferenčíka, ktorý mal s podobnými dielami skúsenosti. Matúša ako obyvateľa Rače projekt zaujal a prisľúbil svoju účasť na realizácii maľby. Vďaka výborným medziľudským vzťahom s ďalšími umelcami vyskladal partiu, ktorá v priebehu troch dní počas posledného októbrového týžňa zrealizovala celú maľbu - bez nároku na akúkoľvek finančnú odmenu. Bez týchto ľudí by nič nebolo vzniklo, keďže podobné diela nie sú vôbec lacný špás a my sme mali peniaze ledva na pokrytie materiálu. Klobúk dole za odvedenú prácu a za ochotu namaľovať niečo len pre dobrý pocit.

  Na záver už len jedno poďakovanie pre Tomáša Štepána - autora myšlienky tohto projektu, ktorý odviedol veľký kus neviditeľnej práce pri komunikácii so ŽSR pri získavaní povolenia realizovať projekt.


Hotovo!
Tento projekt sa uskutočnil vďaka Zamestnaneckému grantovému programu Nadácie Orange.

Radko Štulrajter
OZ Priatelia Rače





Fotogaléria projektu:












0 komentárov:

Zverejnenie komentára