Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.5.18
0
S blížiacimi sa komunálnymi voľbami mnohí kandidáti už teraz kampaňujú. Nejeden za peniaze, ktoré na jeho transparentnom účte nikdy neuvidíte. Čo je nelegálne. Niečo o tom viem, keďže aj ja sám jednu takúto kampaň financujem.

Stalo sa to takto. Starosta mestskej časti, v ktorej bývam, pochopil to, čo hovoria politickí marketéri: že kampaňovať treba počas celého volebného obdobia. Na bezplatné noviny však potreboval peniaze. Preto sa rovno a bez opýtania nabúral na môj účet, na ktorý mi odchádzajú peniaze z podielových daní. Platí z nich redaktorku, tlač, distribúciu. Noviny vydáva raz mesačne a vyzerajú presne tak, ako by mu poradil Fedor Flašík. Strihá na nich pásky, gratuluje rodičom k novorodeniatkam, ohlasuje nové investície, akože bojuje s čiernymi stavbami. Taký regionálny kultík osobnosti.

Nie som jediný nedobrovoľný sponzor ilegálnej politickej kampane. Na Slovensku je vyše 700 regionálnych periodík a väčšinu z nich vydávajú obecné alebo mestské úrady. Mnohé z nich vyzerajú presne ako náš Račiansky výber – ako volebný leták úradujúceho starostu, kde každý opravený kilometer cesty, každý meter štvorcový zateplenej školy, každá opravená lavička sú len jeho zásluhou. Akoby sa na správe mesta nepodieľali poslanci, akoby sa v obci nedialo nič, za čo si starosta či primátor zaslúži kritiku.

Transparency International Slovensko hodnotila užitočnosť, objektívnosť a verejnoprávny charakter obecných novín 83 samospráv a vyšlo jej, že až tri štvrtiny mestských novín sú skôr propagandou, hlásnymi trúbami starostov a primátorov.


Posledné mesiace desaťtisíce občanov Slovenska žiada od politikov zmeny, vďaka ktorým budeme žiť v slušnejšej krajine. Myslím si, že slušné je aj nezneužívať občanmi platené obecné noviny na politickú propagandu.

Pavel Sibyla
obyvateľ MČ Bratislava-Rača
výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu
Krátená verzia článku z blogu autora.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára