Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.11.18
0
Subjektívny pohľad na voľby poslancov miestneho zastupiteľstva v Rači 2018.

V KV 2018 získali v mestskej časti Bratislava-Rača najvyšší počet mandátov (6) nezávislí kandidáti (NEKA), potom kandidáti koalície vedenej stranou SaS (5), kandidáti strany Starostovia a nezávislí kandidáti (2), po jednom mandáte volebná strana Nezávislé fórum a mimoparlamentná koalícia Progresívne Slovensko so SPOLU.


Zvolení poslanci


Volebný obvod 1 (Rača):
Výsledok Moniky Luknárovej vylepšila kandidatúra na starostku. Na skóre Miloša Máťuša, Jána Polakoviča a Róberta Pajdlhausera mali akiste vplyv bilbordy. Zvlášť to platí o Jánovi Polakovičovi. Do hry nasadil vyše 10 bilbordov a takmer všetky susedili s Petrom Pilinským. Pôvodne tým zrejme chceli zamestnávateľ a jeho zamestnanec naznačiť, že do mestského zastupiteľstva idú ako tandem. Ján Polakovič bude musieť dokázať, že nezávislý je nielen podľa definície v zákone o voľbách do miestnej samosprávy. Tým skôr, že úradujúceho starostu a jemu blízkych poslancov znova podporil jeho otec, známy račiansky ľudový maliar, aj keď nie tak výrazne ako v roku 2014.

Volebný obvod 2 (Krasňany):
Dlhoročný poslanec Milan Andráš unikol prehre len 5 hlasov – na chrbát mu dýchal Jozef Kadlečík.

Volebný obvod 3 (Východné):
Podľa očakávania mandát obhájila poslankyňa Dagmar Gelingerová, prekvapením je, že počtom hlasov ju takmer preskočil Rado Tiňo.


Náhradníci


Volebný obvod 1 (Rača):
Na mandát nedosiahli doterajší poslanci Mário Khandl a Rudolf Ivičič, tesne pred bránami zastupiteľstva skončili dvaja kandidáti s dobre rozbehnutou kampaňou – Ivan Vrana a Ingrid Vanerková. Za zmienku stojí prehra všetkých kandidátov koalície SMER-SD, SNS. Ľubomírovi Kramplovi nepomohlo ani verejné kajanie sa a napoly utajovaná podpora Petrovi Pilinskému.

Volebný obvod 2 (Krasňany):
Neuspel nikto z koalície vedenej stranou SaS vrátane mestského kontrolóra Petra Šinályho. Neuspeli ani ďalší stranícki kandidáti a jediný nezávislý kandidát.

Volebný obvod 3 (Východné):
Cyrilom Sekerkom odporučený kandidát Dominik Vrba skončil s odstupom ako prvý náhradník. Zvyšní stranícki kandidáti nezískali ani polovicu hlasov zvolených poslancov.


Možné poučenia z volieb 2018

Ak nechcú naďalej hrať úlohu outsiderov, štýl politiky v Rači budú musieť radikálne zmeniť predovšetkým SMER-SD a SNS. Po voľbách do KV 2014 a BSK 2017 utrpeli ďalšie volebné fiasko. Nepochybne k tomu prispelo, že úradujúci starosta Pilinský 8 rokov robil zo svojho predchodcu Jána Zvonára (SMER-SD) arcilotra a univerzálne alibi pre svoje prešľapy a zlyhania.

Voľby 2018 sú sklamaním aj pre KDH. Mandát získala len stálica KDH, Miloš Jošt. Pod tento slabý výsledok sa s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote podpísala podpora kandidáta na starostu na základe príkazov vyšších straníckych štruktúr. V roku 2014 takto KDH podporilo Petra Pilinského, v roku 2018 Moniku Luknárovú. Aj keď v oboch prípadoch hodnotami, osobnými kvalitami aj väzbami najbližším spojencom bol a stále je Michal Drotován.

Osobitnú kapitolu tvoria nezávislí kandidáti (NEKA). Je ich čím ďalej tým viac a pribúda indícií a dôkazov, že výťahom zn. NEKA sa vozia aj čierni pasažieri. A nie je to tak len v Rači. V mestskom zastupiteľstve sa za NEKA vydávajú aj nedávni matadori straníckych a stranícko-koaličných kandidátok ako Martin Chren, Ján Buocik, Tomáš Korček, Katarína Augustinič, Peter Pilinský, Radovan Jenčík...

Zdá sa, že NEKA onedlho v hlavnom meste
čaká KRÍZA DÔVERY.

Miro Ščibrany
OZ račan.sk


0 komentárov:

Zverejnenie komentára