Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.11.18
0
Ach, títo otravní aktivisti, určite si mnohí z Vás už niekedy povzdychli. Majú plno rečí, všetko kritizujú, nech radšej niečo robia... Mnohí z nás, angažovanejších obyvateľov počúvame, ako by sme mali urobiť to či tamto. Často od ľudí, ktorí vyriešiť nejaký problém v obci ani neskúsili, ale zaručene vedia, ako to treba :).

Dnes som upratovala skriňu a našla som tam zaujímavý šanón. Bol v ňom kus môjho života spojený s kauzou kanalizácie na ulici Na pasekách, ktorá dlhé roky nemala vlastníka, napriek tomu, že stovky obyvateľov za ňu roky riadne platilo BVS, a.s. a tak som si zaspomínala:

O tom, že naša kanalizácia nemá vlastníka som sa dozvedela niekedy v septembri 2014 a keďže ma to zaujímalo, že sakra v čom je problém, začala som trochu pátrať. Čím viac som pátrala, tým v hlbšom "sajrajte" z minulosti som sa musela rýpať, keďže sa o tento problém NIKTO nestaral celé desaťročia. Dva mesiace som pátrala bezvýsledne - oslovila som BVS, mesto, Raču, firmu Železničné staviteľstvo...chviľu to trvalo. V decembri 2014 som oslovila zástupcov domov v ulici a pripravila návrh hromadnej žiadosti o vyriešenie situácie, v januári 2015 som zorganizovala s ich pomocou veľkú podpisovú akciu. Spolu s prvými podpismi, prišli aj prvé telefonáty - čudné otázky a "zaručené" informácie, že to riešim pre svoj osobný prospech, že ma platí developer atď. Dodnes nechápem, prečo si TOTO dokáže niekto vymyslieť a ešte posúvať ďalej, ale povedala som si, že kašlem na to... Takto sa to začalo.

Keby mi vtedy niekto povedal, že koniec tejto kauzy bude v lete 2018, pošlem ho do hája. Mám sa rada a predsa nespláchnem štyri roky svojho života v jednej kauze, veď to predsa MUSÍ ísť rýchlejšie. Nuž, nešlo. Funguje to totiž tak, že pošlete list, čakáte. Pošlete urgenciu, čakáte. Zavoláte, nedvíhajú. Zháňate mail, pošlete ho, odpoveď nepríde. Potom (v lepšom prípade) príde odpoveď na ten list. V duchu "nemáme, nevieme, nedá sa, má to na starosti niekto iný". Pošlete list inému a kolobeh pokračuje. Niekedy sa stane, že ten posledný, na koho Vás odkázali, je ten prvý, na ktorého ste sa obrátili. Tí, čo niečo už skúšali riešiť, mi dajú za pravdu. Je to proste hra o tom, že kto vydrží dlhšie. Ak to vzdáte a nevydržíte dlhšie vy, nikdy sa to nezmení. TOP odpoveď bola : " Pani Štrbáková, my sme sa s pánom vedúcim dohodli, že sa Vášmu podnetu nebudeme venovať." (OÚ Bratislava, telefonické vyjadrenie na podnet, že verejná kanalizácia v rozpore so zákonom nemá vlastníka, ktorý bol podaný 8 (!!!) mesiacov pred týmto telefonátom a bol niekoľkokrát urgovaný).

Napriek úsiliu, napriek podpore kamošov z OZ Priatelia Rače, poslancov, napriek tlaku na kompetentných, napriek desiatkam papierov, zaslaných žiadostí, urgencií, sťažností, napriek desiatkam hodín strávených na stretnutiach s poslancami, úradníkmi MÚ Rača, mesta, Okresného úradu Bratislava, BVS atď. a stovkám telefonátov, som kauzu mohla uzavrieť ako vybavenú až po 4 (slovom: štyroch) rokoch, aj to len za pomoci najmä (nielen) Dagmar Gelingorovej pri rozbehu kauzy, pani Juskovej z MÚ Rača pri atakovaní OÚ Bratislava a tiež vďaka rokovaniam vicestarostu Rasťa Žitného na BVS.

Kauza je dnes skončená a tu je malá štatistika (som neporiadna, čísla nie sú konečné, lebo všetko si zas neukladám):
- prvý zaslaný email v kauze: 28.10.2014
- spolu odoslaných viac ako 130 mailov
- viac ako 80 strán len tej vytlačenej alebo poštou prijatej dokumentácie
- okrem toho: foldrík BVS s viac ako 60 súbormi v elektronickej verzii ku kauze a takmer 100MB dát (prevažne pdf a word dokumenty)
- dokument, ktorým sa kauza uzatvorila určením vlastníka kanalizácie, prišiel 10.5.2018
- všetky tie doporučené lístky z pošty som ani neuchovávala, takže som našla už len prvé štyri - zaslanie úvodnej hromadnej žiadosti v roku 2015, keď som si ešte nevedela ani predstaviť, že to bude trvať tak dlho.


Nie, nerobím to pre peniaze - bolo by to možno fajn mať tie hodiny roboty zaplatené, ale kto by mi asi za toto platil, či preplácal náklady, však :). A úprimne - je mi ľúto ľudí, ktorí si nevedia predstaviť, že sa podobným kauzám venujeme iba z presvedčenia a pre ten super pocit, že sa dobrá vec podarila. A robíme to len tak. Vo voľnom čase, ktorého zas toľko nie je, a za vlastné peniaze, ktorých tiež až toľko nie je :). Aj preto sme si založili OZ Priatelia Rače a aj preto potrebujeme niekedy pomoc aj od ľudí.

A toto je presne ten dôvod, prečo máte možno niekedy pocit, že aktivisti nerobia alebo by mohli viac, alebo robia pomaly. Lebo tiež chodíme do práce a máme rodiny a hypotéky a tých vecí, čo by sa dalo riešiť je toľkooooooo :). Lebo tú žiadosť, ten foldrík, tie stretnutia - to nevidieť, vidieť "len" vyriešenú kanalizáciu ....po štyroch rokoch.

A áno, jasné, že niekedy s tým má chuť človek praštiť, ale vtedy sú tu kamoši z OZtka (a sem-tam aj nejaký dobrý úradník, ktorých je tiež viac ako sa môže zdať ;) ) - jedni pomôžu, ďalší povzbudia, pridajú podporu vlastným podpisom a tak vždy človek naberie energiu na ďalší kúsok cesty :).

A preto by som chcela povedať - budeme v tom pokračovať, ale nestíhame všetko a preto aj TY, čo si si môj článoček prečítal/prečítala až sem a leží ti v žalúdku nejaký problém v tvojom okolí alebo skvelý nápad, ako niečo zlepšiť a nevieš, ako na to a máš pocit, že sám to proste "nedáš", príď medzi nás OZtkárov. Lebo keď už ty budeš v koncoch, máš sa kam obrátiť, a čím nás bude viac, tým viac vecí vybavíme :). Spoločne.



Viera Štrbáková
OZ Priatelia Rače

0 komentárov:

Zverejnenie komentára