Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

29.1.14
0

Na facebooku sa objavila skupina sympatizantov Rada Procházku, poslanca NR SR a kandidáta na prezidenta SR. 
Dovolil som si tam zalinkovať môj článok, kde som vyslovil nesúhlas s listom, čo adresoval p. Procházka členovi parlamentu Ukrajiny Kličkovi v súvislosti s nepokojmi v ich štáte.



Kandidát na prezidenta  to možno tak prísne disciplinárne neberie, ale nohsledi sa podriaďujú určitej nevidiľnej disciplíne, sliedia, či tam nezavíta votrelec a každé vybočenie z predstáv vrchného politbyra (skupiny) toho ktorého kandidáta, kategorizujú ako útok.

Jedného z mojich priateľov vyhodili zo skupiny sympatizantov okolo kandidátky Mezenskej, mňa vyhodili zo skupiny podporujem Rada. Politbyro uvedenej skupiny vyvodilo záver, že jednoznačne zabránia krízovému vývoju a vyhodili provokatéra ako neakceptovateľného rozvracača.

V skutočnosti týpkovia z takýchto prísne uzavretých skupín škodia kandidátom viac, než dotyčný "narušiteľ" pokojnej a jednomyseľnej atmosféry predvolebného cvrkotu. Neporušil som zákon a pravidlá skupiny neexistujú.

Hovorí sa tomu medvedia služba.

Čo je to, čo znamená medvedia služba?

Prirovnanie a obrazy zo sveta zvierat sú v jazyku časté. Tak napríklad líška je symbolom mazanosti, chytrosti, a tak sa dodnes o niekom hovorí, že je líška podšitá, alebo starý lišiak. Väčšina takých vyjadrení je ľudového pôvodu. Toto prirovnanie o medvedej službe však pochádza z Krylovovej bájky Pustovník a medveď z roku 1808. Pustovník sa spriatelí s medveďom, vzájomne si pomáhajú, až jedného dňa pustovníka v  spánku obťažuje mucha. Medveď ju tlapou odháňa, aby pustovník mohol kľudne spať, ale mucha je neodbytná. Hlúpy medveď teda vezme do tlapy kameň a muchu zabije. Mucha však zrovna sedela na pustovníkovej hlave, a tak boli zabití obaja, mucha aj pustovník. 






0 komentárov:

Zverejnenie komentára