Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

22.2.16
0
Rača môže byť právom hrdá na svojich obyvateľov. Spomedzi iných bratislavských mestských častí by ste asi márne hľadali takú, kde napriek rôznorodosti žijú ľudia súdržnejšie, kde mladší aj starší fandia račianskemu futbalu a aj o polnoci spamäti vedia, kde presne sa nad kostolom nachádza genofond slávnej frankovky. 

A kto by aj nevedel, kde je ten genofond, môže sa to veľmi jednoducho dozvedieť. Stačí, keď sa na to spýta tam, kde medzi sebou živo diskutujú desiatky ba až stovky Račanov o svojich každodenných radostiach a strastiach. Miesto, kam sa pohodlne dostanete kliknutím počítačovej myši. Áno, v posledných rokoch sa vrava z obecného rínku presunula na sociálne siete, napríklad do facebookovej skupiny Priatelia Rače. Tam zistíte, kedy je otvorená herňa v detskom centre, kde zohnať čerstvo upečené koláče a ako je to s električkou číslo 6. Môžete tam nechať odkaz majiteľovi zle zaparkovaného auta, dozvedieť sa, že na Kadnárovej opäť prasklo vodovodné potrubie alebo sa posťažovať na neposypaný chodník pred bytovkou. Na Priateľoch Rače prídete na to, že nie ste sami, koho zaujíma výrub stromov pred vašimi oknami a koho trápi nedodržiavanie nočného kľudu na susednej stavbe. Každý tu môže slobodne vyjadriť svoj názor na veci, ktoré sa ho ako obyvateľa Rače bezprostredne týkajú. Skupinu s viac ako 3600 členmi, ako prvú račiansku a jedinú otvorenú diskusnú skupinu, založil ešte v roku 2008 Michal Drotován, ktorý je dnes poslancom miestneho zastupiteľstva.


Foto: Dušan Veselý (2013)

Dňa 9. februára 2016 tesne pred polnocou, keď už väčšina Račanov spala, stalo sa niečo nečakané. Skupinu Priatelia Rače niekto ukradol!

Poviete si, že ako sa dá ukradnúť diskusná skupina? Sme naozaj v Rači alebo v nejakom americkom filme? Prečo by niekto kradol diskusnú skupinu a ako sa to dá urobiť? Presne tieto otázky zaujímali na druhý deň hneď ráno aj širokú račiansku verejnosť. Keď vyšlo najavo, že novým správcom skupiny je akási Andrea Kramplová alebo presnejšie, osoba, ukrývajúca sa pod týmto tradičným račianskym menom.

„Andrea“ sa k činu priznala a uviedla aj dôvody, ktoré ju k tomu viedli, posúďte sami:  


   


Vagabund s profilom „Andrea Kramplova“ protiprávne vylúčil zo skupiny všetkých jej správcov a viac ako 100 Račanov. Následne vymazal množstvo článkov a informácii, vrátane živej diskusie ku kauze zámeny pozemkov na Radničnom námestí, ktorej sa venovali aktivisti občianskeho združenia Priatelia Rače. Zavládla cenzúra ako v dobách socialistickej normalizácie.

Možno si niektorí povedia: ... ále, dobre im tak, pchali nosy tam, kam nemali ... a ten  Drotován, robil si kampaň ... načo je dobrá diskusia, keď aj tak sa nič nedá zmeniť ... však tam všetci len frflali a všetko kritizovali ... preč so sociálnymi sieťami ... pravda je niekde uprostred ...

Ani v takejto vrave však nesmie zaniknúť podstata, že kradnúť sa nemá a je nanajvýš odsúdeniahodné, keď niekto vystupuje pod falošnou identitou.

Krádež, podvod a klamstvo treba pomenovať pravými menami. Aj v prostredí sociálnych sietí. Stalo sa úplne to isté, ako by ste mali svoje obľúbené bistro a jedného dňa by ste tam došli a zistili by ste, že namiesto vášho obľúbeného čašníka vám jedálny lístok donesie holohlavý vagabund v maske. V ponuke vidíte hrubým preškrtnutú vašu obľúbenú kávu a v bistre hrá nejaká divná hudba. Pochopili ste, že bývalý majiteľ je vymknutý v pivnici a vidíte, že keď sa pri vedľajšom stole niekto domáhal odpovedí na otázky, ktoré si kladiete, vyviedla ho ochranka.

No a práve v takejto situácii sa stalo v Rači niekoľko vecí, ktoré útočník nečakal. Spomedzi oklamaných Priateľov Rače sa našlo množstvo ľudí, ktorí ponúkali pomoc a podporu. Od odborníkov na bezpečnosť informačných systémov a právnikov - špecialistov na kyberzločiny až po tých, ktorí si hoc len niečo podozrivé všimli. Desiatky ľudí posielali žiadosti na preverenie podvodného profilu „Andrea Kramplova“ spoločnosti Facebook. Kúsok po kúsku sa skladala mozaika priebehu útoku a vynárali sa nové a nové stopy.

Imunitný systém komunity zafungoval perfektne. Energia, ktorú nutne musel útočník vložiť do svojho podniku vyšla navnivoč v momente, keď si Račania celkom spontánne založili núdzovú diskusnú skupinu.  Počas dvoch dní do skupiny s príznačným názvom Račania bez cenzúry prestúpilo takmer šesťsto ľudí. Dali tým jednoznačne najavo, že slobodný diskusný priestor nemožno ukradnúť. Útok sa tak minul účinku.

Na siedmy deň po útoku správca sociálnej siete Facebook zrušil podvodný profil „Andrea Kramplova“ a skupinu prinavrátil pôvodným správcom. Dôvera v spravodlivosť sa obnovila, rovnako ako sa obnovila slobodná skupina. Núdzová skupina ostala v zálohe ako prevencia pred prípadným budúcim útokom.

Z podvodného profilu „Andrea Kramplova“ sa stal neznámy páchateľ. Z tých, ktorých sa útok najviac dotkol, sa stali poškodení. Z dohadov o motívoch kybernetického útoku sú teraz vyšetrovacie verzie. Posledné slovo patrí orgánom činným v trestnom konaní. 

Na záver tohto príbehu so šťastným koncom sa vrátim úplne na začiatok mojej úvahy o hrdosti. Som rád, že som jedným z obyvateľov Rače, ktorým nielen záleží na tom, aby sa nám tu dobre žilo, ale ktorí dokážu pre to veľa urobiť. Rača môže byť na svojich obyvateľov právom hrdá.

Ale, ak môžem poradiť, zmeňte si pre istotu aj vy vaše heslá skôr, ako pôjdete medzi Priateľov Rače zistiť, kedy bude tento rok vinobranie.


Miroslav Dudlák
obyvateľ Rače
autor je Sociálnym inovátorom podľa Nadácie Pontis


0 komentárov:

Zverejnenie komentára