Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

13.4.17
0
MČ Rača v utorok 11. apríla uverejnila na svojej web-stránke oznam Nový park v Rači nebude, investor ide po neúspešnej zámene stavať. V ozname sa píše, že investor ohlásil začiatok prípravných prác na vybudovanie 8-podlažnej budovy a požiadal račiansku samosprávu o odkúpenie alebo prenájom pozemkov hlavného mesta na tzv. Radničnom námestí v Rači (RNR) (na ktoré v rozpore so zákonom a zmluvou o nájme umiestnil svoje stavby – poznámka M. Š.).
Starosta Peter Pilinský prelomil polročné mlčanie k zámene pozemkov a parku na RNR. Obviňuje mestských poslancov, ktorí zámenu nepodporili, z vytĺkania politického kapitálu, krátkozrakosti, amaterizmu a odtrhnutosti od reality. Zároveň vyzýva aktivistov, aby „sa ospravedlnili svojim susedom v Rači za neuveriteľne hlúpy postoj, ktorým ich pripravili o nový park“.
Týmito vyjadreniami starosta nadviazal na arogantné vystupovanie koncom minulého roka na mestskom zastupiteľstve pri rokovaní o zámene. Občianskych odporcov zámeny vtedy označil za psychopatov a mestskému poslancovi Ignácovi Kolekovi sa vyhrážal fackou.
Za takéto vystupovanie starostu Rače sa hanbím.
Nie prvý raz a obávam sa, že ani posledný.
Za pozornosť stojí aj starostovo vyjadrenie „Darmo som argumentoval, že zámena je jediná možnosť, ako mať stopercentnú istotu vybudovania parku.“ Starosta má v podstate pravdu. Veď ktorý investor by nepristúpil na zámenu, pri ktorej mu padnú do lona státisíce eur?
Celú motanicu okolo parku na RNR komentovala na facebooku Barbora Jaslovská takto:
Ale ja tomu stále nerozumiem, tak investor dnes už nič nemusí garantovať? To, že si tam kopec ľudí pokupovalo byty s mylnou domnienku, že budú bývať pri novovybudovanom parku, to ako nikomu nevadí? Nie že nevadí, to sa prečo môže uvádzať takto do omylu resp. klamať?...
...
Prečo si tu už každý, kto má prachy, môže robiť z ľudí a z inštitúcií holubník? Načo sú nám potom také inštitúcie za naše dane, keď sa stále všetko rieši v neprospech občanov a mestskej časti? Pre koho sú teda zákony, pre koho sú zastupiteľstvá a na čo sú nám?
...
Keď si tu takto budeme bačovať a dovolíme robiť oligarchom z ľudí hlupákov, to už len budeme žiť v zasľúbenej krajine. Dikičko, Rača, za to, ako dokážete byť neschopní a ako za tú neschopnosť trpíme nielen my, ale najmä elementárna spravodlivosť v systéme.
Veď práve. Tento investor, minulý aj súčasný starosta a im podobní si z nás budú robiť bláznov a z elementárnej spravodlivosti rohožku dovtedy, kým im to dovolíme.
Investor Intercom Development s.r.o., spoločnosť Ivana Kmotríka, vďaka starostom Zvonárovi a Pilinskému nemusí v Rači garantovať nikomu nič. Veď prečo by niekomu niečo garantoval, keď v rokoch 2006 – 2010 úkoloval starostu Zvonára a od roku 2011 mu ide na ruku starosta Pilinský tak, akoby bol konateľom Kmotríkovej spoločnosti?
Navyše, súčinnosť investorovi poskytuje starostov pobratim Ján Bednarič. Aktivista (podľa Kmotríkovej TA3) a autor článkov v spravodaji Račan a na portáli RačaWeb. Novinár, pre ktorého je pravda to, čo na je na jeho portáli alebo v Novom Čase napísané palcovými titulkami.
Pre investora Intercom Development s.r.o. očividne nič neznamenajú ani jeho vlastné verejné sľuby „o bytoch pri novom parku“. Lákal na ne záujemcov o kúpu bytu v lokalite RNR už od roku 2014. Teraz, keď od hlavného mesta nedostal to, na čo ukázal prstom, si to predstavuje tak, že svoje sľuby jednoducho hodí za hlavu a karavána pôjde ďalej.
Vo veci parku ešte nepadlo posledné slovo a Peter Pilinský už hádže vinu na hlavy „krátkozrakým mestským poslancom“„hlúpym aktivistom“.
Pritom pravda je taká, že krach rokovaní o zámene pozemkov spôsobil sám Peter Pilinský. Tým, že 1) na mestskom zastupiteľstve zavádzal a klamal a návrh investora nedokázal obhájiť argumentami, 2) odtrhnutý od reality chcel zámenu pretlačiť politickou dohodou s časťou mestských poslancov, 3) bojoval za také benefity pre investora, až to klalo oči.
„Krátkozrakí mestskí poslanci“ podporili park tým, že skúsili zámenu vyvážiť tromi pozmeňovacími návrhmi. Dva z nich Peter Pilinský podporil, tretí – najzásadnejší – potopil (viď záznam z hlasovania). Tým potopil celú zámenu. A teraz plače na nesprávnom hrobe.
Osobná poznámka:
Politická kariéra starostu Pilinského visí na šnúrke developerských gatí. A na vybudovaní parku. Starosta park „vybojovať“ MUSÍ. Za každú cenu. Keď sa mu to nepodarí, s vysokou pravdepodobnosťou bude na jeseň o mandáte poslanca BSK len snívať a na budúci rok o mandáte starostu a mestského poslanca. Ako prví ho cez palubu hodia developeri a vsadia na nového koňa. Veď načo im je starosta, čo nevie pretlačiť ich záujmy?
Počkajme si, čo starosta vytiahne z klobúka, aby presadil sebazáchovný park.
Park Petra Pilinského a Ivana Kmotríka.
Súvisiace články:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára