Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0

Máte už vo svojej rodinnej knižnici publikáciu s týmto názvom? 

Viete, že v týchto dňoch vychádza druhé, rozšírené vydanie? Viete, o čom je? Predovšetkým o dávnejších i nedávnych dejinách Rače, o jej pamiatkach, o tom, ako žili, bývali, pracovali, aj sa učili a zabávali jej obyvatelia a čo nám po sebe dodnes zanechali.

Autorom publikácie je Ľudovít Havlovič, laický historik, zberateľ, dokumentarista a popularizátor histórie Rače. Kniha vychádza k jeho nedávnym 90. narodeninám so zámerom doplniť, a aktualizovať informácie, ktoré sa podarilo jemu a spolupracovníkom od jej prvého vydania v roku 2002 zdokumentovať. Do tejto publikácie sú preto včlenené viaceré nové príspevky autora, tiež príspevky, spomienky, ale aj reprodukcie umeleckých diel a fotografie ďalších Račanov.

Čo ešte v knihe nájdete? Predovšetkým hodnotný faktografický i fotografický materiál podávajúci prehľad o histórii i súčasnosti Rače. Čerpá z bohatých archívnych materiálov, predovšetkým z farských archívov a rôznych mestských i obecných listín a dokumentov. Zoznámi Vás s dejinami obce, ktorá sa v doposiaľ známych písomných prameňoch po prvý raz spomína v roku 1237.

Viete, že pôvodný názov Rače znel inak a vznikol zo staroslovanského pomenovania ohrady pre dobytok? A že dnešné pomenovanie nás odkazuje na rodové meno jedného z potomkov tunajších zemanov? Že názov obce mal v priebehu skoro ôsmich storočí viac ako 20 podôb? Dozviete sa ako vyzerala Rača v minulosti, aký bol náboženský, ale i každodenný život obyvateľov v tejto konfesijne zmiešanej obci, aká bola história škôl, kto boli predstavitelia obce a jej majitelia.

Poznáte, či chcete poznať pamätihodnosti Rače? Z knihy sa dozviete, že k najzaujímavejším patria kostoly, kúrie, kaplnky, avšak aj meštianske či staré vinohradnícke domy, bývalé hostince, sochy, kríže a pamätníky. Dve zo stavebných pamiatok oslavujú práve v tomto roku svoje 80. výročie. Viete, ktoré?

Publikácia ponúka množstvo dokumentačného materiálu i o úctyhodnej tradícii račianskeho vinohradníctva, i prehľad o mnohých miestnych spolkoch a kluboch. Viaceré z nich, ako napríklad ochotnícke divadlo, či športové kluby (Štefánik, Lokomotíva, FK Rača) preslávili našu obec na celoštátnej úrovni.

Na konci knihy nájdete aj ukážky zo spomienok a vlastnej tvorby našich obyvateľov a krátky slovník račianskeho nárečia.

Srdečne Vás pozývame na prvé stretnutie s touto pozoruhodnou a hodnotnou knižkou a jej autorom.

Dobroslava Luknárová
a Mária Hatalová



0 komentárov:

Zverejnenie komentára