Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
V jednoposchodovom dome čp. 173 môjho strýka Antonína Brabca, vyhláseného pekárskeho majstra a predsedu pekárskych majstrov pre okres Uherské Hradiště a Uherský Brod, na rohu ulíc Havlíčkova – Velehradská, sa nachádzali smerom na námestie tri obchody. Zľava obchod pána Zikmunda Trosta, predaj sklo, porcelán atď., v strede pekársky obchod Antonína Brabca a vľavo delikates, lahôdky a rôzne špeciality, p. Antonín Gába.
Kedy sa Slávek stal v pekárskom žargóne mišerom neviem. Zaučil ma do tajov päť hviezdičkových kaiserok, maslových rohlíkov, široko ďaleko známych ako Brabčací. Slávek nás budil podľa potreby objednávky. Vždy však o niekoľko minút skôr. A pripravil nám nevídané pohostenie. Odkiaľ bral tovar sme my starší tovariši čuchali.
Slávek uvedený obchod otvoril zo zadnej strany a nakrájal jednohubky v prvej cenovej skupine. Túto činnosť prevádzal niekoľko rokov. Mrzelo ho, že nikdy nenatrafil na protivníka. Za tým účelom si zaobstaral pištoľ ráže 6,35. A ako jeho neohrozený vzor Al Capone s pištoľou okolo polnoci navštevoval lahôdkový obchod so samoobsluhou.
Jedného večera opäť prevádzal svoju nekalú činnosť. Možno bol prechladený, možno mal chrípku. Zrazu uvidel v skle dverí protivníka. Bez zaváhania vypálil na neznámeho celý zásobník. Tej noci sme zostali prekvapení, čo sa vlastne mohlo nepredvídaného udiať. Po príchode četníkov nám bolo Slávka v doprovode policajnej eskorty ľúto.
Napriek tomu sa hlásil už o päť dní. Ako mišer vo firme Antonín Brabec.
Uherské Hradiště, Havlíčkova ulice, 1957


0 komentárov:

Zverejnenie komentára