Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.2.23
0
Foto: Alec Carter: Štrkovec
Teplota hlboko pod nulou, vôkol zasnežené stromy a pod nohami hrubý ľad.“
Aj tak bývalo v Bratislave, a teda aj v Rači, ale to je už pekných pár desiatok rokov dozadu. Staršie ročníky milovníkov zimných športov stále radi spomínajú, ako sa dalo chodiť lyžovať do hôr nad Račou, kde kedysi fungovala aj lanovka. Dnes ostal už len názov povestného svahu – Slalomka. Spomína sa aj na ľadové plochy, ktoré si zvykli mladí vytvárať napr. na školských dvoroch. Vraj bývalo aj na dvore Henčlovej píly. Na Rendezi stačil na klzisko rovný priestor pred bytovkami, kde sa hrával aj hokej, čo veľmi farbisto opisuje v publikácii „Rendez v histórii príbehov a udalostí“ nezabudnuteľný Cyro Sekerka. Dobre sa korčuľovalo aj na blízkych rybníkoch, hoci nie vždy bez nebezpečenstva.
V ostatných desaťročiach je to s prírodnými klziskami v „našich končinách“ čoraz horšie. Ani niet divu, že sa stále viacej darí pozemnému hokeju, lebo hokejka je lákavá športová pomôcka! Dolapíš ňou puk alebo aj loptičku a pekne si ju vedieš ... a vedieš... a vedieš - - - Koľko chlapcov, dnes už starších pánov, rado spomína na také chvíle! Hoci niekedy len na bezprostredné turnaje na školskom dvore. Víťazstvo v akomkoľvek zápase či turnaji vždy poteší.
A čo potom veľké víťazstvo? Dokonca svetové! Takého sa po tieto dni dočkali aj slovenskí hokejisti. Dokonca jeden aj od nás, z Rače. Vybojovali si ho – v rybníkovom hokeji.
Naozaj je také miesto, kde je teplota hlboko pod nulou, vôkol zasnežené stromy a pod nohami hrubý ľad.“ Je to miesto, kde kedysi kanadskí Indiáni podľa legendy po prvý raz hrali hokej...a ten sa tam hráva stále, každú zimu. Ide o mestečko Plaster Rock. Vraj sa verí, že práve tam starí kanadskí Indiáni vynašli hokej. Celý turnaj sa hráva na jednom jazere, kde je až 22 ihrísk s rozmermi 20x40 metrov. Odhŕňajú ich veľké traktory s kefami a rolby. Hrá sa na malé bránky a ihriská majú iba snehové mantinely.
Súčasne sa hrá 20 zápasov. Začínajú, keď zatrúbi veľká trúba, ktorá ohlasuje aj konce 15-minútových polčasov. Bránky sú nízke, majú cca 30 centimetrov, avšak na šírku sú porovnateľné s klasickými bránkami. Celosvetový šampionát sa začína vo štvrtok. Vtedy je otvárací ceremoniál, ktorý domáci usporiadatelia pripravujú dlho predtým. Ceremoniál na zimnom štadióne hneď pri jazere dokonca pripomína olympijský, lebo každý tím si nesie svoju vlajku. Zaznejú slávnostné príhovory a po nich sa ide na jazero. Tam celú plochu jazera krásne osvetlí ohňostroj, lebo to je oficiálny začiatok celého podujatia.
Hneď večer pri umelom osvetlení sa rozbehne celá súťaž. Každé mužstvo odohrá najprv úvodný duel. V tomto roku prišlo až 80 mužských a 20 ženských reprezentačných tímov. Nechýbali medzi nimi ani Slováci – Frosty Shots z Bratislavy. V piatok hralo každé družstvo ďalšie dva duely, aj v sobotu tak isto, čím sa mohli uzavrieť tabuľky základných skupín. Z nich 32 najlepších postúpilo do fázy play off.
Celé vyraďovacie boje sa potom konajú v nedeľu. Víťaz dokopy odohrá desať zápasov, z toho päť v play off. A toho roku to boli práve hokejisti zo Slovenska Frosty Shots. V Plaster Rock už neboli neznámi, lebo v rokoch 2019 a 2020 sa tiež dostali na majstrovstvách sveta v rybní-kovom hokeji do finále, ale titul im unikal. Museli si naň počkať, lepšie povedané „museli si ho vybojovať až v roku 2023. Mužstvo na čele s kapitánom Miroslavom Merschitzom pre-šlo turnajom bez jedinej prehry a vybojovalo tak drevený Stanley Cup, oficiálne Pohár dobrej nádeje. Posledný rozhodujúci turnaj odohrali s českým tímom.
A kto je medzi víťazmi náš? Račan? Už ste ho možno spoznali medzi rozžiarenými tvárami víťazov – áno, je ním David Diškanec. Blahoželáme!
Z dennej tlače a internetu spracovala
D. Luknárová

0 komentárov:

Zverejnenie komentára