Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

15.11.19
0
Takto na jeseň pred dvoma rokmi sme sa s Tomášom Štěpánom tešili z vymaľovaného podchodu na železničnej stanici v Rači. Keď som o rok na to podal ďalšiu žiadosť o grant zo Zamestnaneckého grantového programu Nadácie Orange na ďalšiu podobnú aktivitu, nebol som úspešný. Tento rok som to skúsil znova a motyka vystrelila.

 

O čo išlo?


Chceli sme vymaľovať ohyzdnú betónovú stenu, ktorá oddeľuje hlavnú cestu na Dopravnej ulici od želeničného depa a Železničného múzea. Je to frekventovaný verejný priestor, kadiaľ denne prejdú stovky možno tisícky áut plus mnoho ľudí či už pešo alebo MHD. Pozerať sa na zošednutý miestami posprejovaný betónový plot na dobrej nálade nepridá, tak sme si povedali, že by bolo fajn túto časť verejného priestranstva skrášliť podobne ako pred dvoma rokmi spomínaný podchod železničnej stanice.


Plot pri Železničnom múzeu - pôvodný stav


Ten pravý


My dvaja s Tomášom nie sme žiadni Picassovia a v maľovaní by nás tromfol ktorýkoľvek škôlkar. Potrebovali sme preto nájsť ľudí, ktorí vedia stvoriť s farbami niečo pekné. A takých ľudí sme našli - konkrétne jedného. Volá sa Michal Turkovič a na začiatku sme ani netušili, že lepšie sa nám ani nemohlo stať. Už pri prvej spoločnej obhliadke plotu sme z Michalových postrehov a návrhov pochopili, že toto je človek, ktorý veľmi dobre rozumie tomu, čo to je verejný priestor a ako by mal vyzerať, aby zapadal do okolitého prostredia.

Rýchlo sme sa dohodli na spolupráci a pustili sa do plánovania aktivít.


Ako po masle


Michal vytvoril niekoľko grafických návrhov, ktoré sme po pár iteráciách predostreli na schválenie marketingovému oddeleniu ZSSK Cargo (ktoré je vlastníkom daného plotu). Cargo vybralo víťazný návrh a my sme mohli začať pripravovať realizačnú "natieraciu" fázu. Tu chcem oceniť komunikáciu s Cargom, keď počas celého projektu promptne reagovali na naše otázky alebo požiadavky. Navyše nám nechali relatívne voľnú ruku pri návrhu a realizácii, čo sa veľmi pozitívne odrazilo na výsledku, lebo sme mohli zohľadňovať predovšetkým výzor verejného priestoru.

Víťazný návrh - vizualizácia

Keďže Cargo vybralo návrh s tmavým podkladom, bolo potrebné všetky tabule betónového plotu napenetrovať a vymaľovať  na čierno. Na túto "čiernu" robotu sme sa podujali my dvaja s Tomášom. Chodiť s valčekom nastoknutým na teleskopickej tyči hore-dole po betóne je skvelá psychohygiena pre nás kancelárske krysy a tak sme mali z tejto monotónnej práce pasiu. "A ty za čo sedíš?", spýtal sa ma s príslušne modulovaným hlasom Tomáš. Obaja sme mali totiž oblečené biele maliarske kombinézy a trochu sme si pripadali ako pri výkone trestu. :-) 

Penetrácia plotu

Keď bol podklad pripravený nastúpil na scénu Michal. S pomocou pások, sprejov a farieb začal nanášať na stenu koľajnice. Približne po týždni prác bolo vymaľované a my sme sa tešili z finálneho diela.


Michal v akcii


Vďaka výbornej spolupráci s Michalom, ZSSK Cargo a rosničkami (počas celej fáze realizácie nám veľmi prialo počasie) všetko prebehlo ako po masle. Veríme, že náš cieľ skrášliť kúsok verejného priestoru v Rači sa nám podaril a ľuďom prechádzajúcim touto časťou mesta či už peši, autom alebo MHD o čosi spríjemní deň.


Hotovo!


Tento projekt sa uskutočnil vďaka Zamestnaneckému grantovému programu Nadácie Orange, ZSSK Cargo, OZ Priatelia Rače a Michalovi Turkovičovi.
Radko Štulrajter
OZ Priatelia Rače



Fotogaléria projektu







 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára