Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.4.23
0
Poštová banka, a. s., člen DPH skupiny 365.bank potichu odstránila bankomat, ktorý bol umiestnený na budove pošty v Rači na Čachtickej ulici a slúžil najmä na výbery hotovosti svojich klientov.
Obrátil sa na mňa senior z Rače s problémom, že Poštová banka, a. s. zrušila v budove Slovenskej pošty v Rači zvonku prístupný bankomat. Spôsobuje mu to ťažkosti pri výbere hotovosti. Horšie sa mu pohybuje a tento bankomat bol výborne prístupný. Zatelefonoval do Poštovej banky. Napriek tomu, že telefonovanie s automatom (ktorý preberá hovory) je naozajstnou skúškou nervov, pretrpel komunikáciu s automatom. Nakoniec sa rozprával s mladým mužom. Ten mu vysvetlil, že zrušenie (zamurovanie bankomatu) bolo vynútené ekonomickými dôvodmi. Zrušenie bankomatu, ktorý používa on (ako sťažovateľ) a mnohí iní starší obyvatelia, mu urobilo veľké problémy. Prakticky stratili možnosť dostať sa k svojej hotovosti v reálnom čase a bez prekonávania veľkej vzdialenosti. V rozhovore sa teda dozvedel, že to banka urobila z ekonomických dôvodov a že môže navštevovať najbližšie bankomaty Poštovej banky v Krasňanoch a v Obchodnom centre VIVO! na I. poschodí (bývalý Polus). To je pre tohto seniora (a mnohých ďalších) nemožné. Aby sa dostal ku svojmu dôchodku, musel by ísť električkou. Alebo do VIVO! električkou aj autobusom, musel by použiť mobilné schody, alebo výťah... To je ťažké z hľadiska zhoršenej mobility. Poštovú banku, a. s. si vybral aj preto, že mala pre neho tieto výhody. Nakoniec nič v rozhovore nevybavil a mladý muž v telefóne mu odporučil, aby všetko spísal a zaslal na adresu banky. Načo teda telefonoval? Paradoxne mu automat ohlasoval, že hovory sú nahrávané z dôvodu „zlepšenia služieb“.
Ja osobne som sa pozrela na webovú stránku Poštovej banky, chcela som vedieť, kde všade sú jej bankomaty. Dozvedela som sa, že bankomat je v Rači na Čachtickej, v Krasňanoch a na Rendezi (časti Rače). Reálne sú bankomaty v Krasňanoch, na Rendezi a potom až v MČ Nové Mesto - vo VIVO! Pýtam sa:
1. Prečo banka neohlásila klientom bývajúcim v Rači, že bankomat v Rači ruší? Ani ťuk. Ani oznam na stene, ani hláška do mobilu, do internetbankingu.
2. Čo viedlo banku k takémuto drastickému zhoršeniu služieb, najmä voči seniorom? Ja to považujem za zhoršenie kvality a dostupnosti služieb.
3. Sprístupní banka v Rači nový bankomat pre občanov, svojich klientov? Alebo bude považovať vec za vybavenú, lebo jej klienti si môžu svoje peniaze uložené v Poštovej banke vybrať v bankomatoch iných bánk v okolí, a to 1-krát v mesiaci zadarmo?
4. Kedy sa na webe dozvieme aktuálnu situáciu, čo sa týka umiestnenia bankomatov? Reálne Poštová banka nemá v centrálnej časti Rače žiaden bankomat, ale na webe uvádza tri: v Rači, v Krasňanoch aj na Rendezi.
Požiadala som o intervenciu pána starostu. Či by pomohla samospráva Rače tým, že poskytne pre bankomat Poštovej banky vhodné miesto. Pán starosta Michal Drotován okamžite zareagoval a povedal, že dá vec prešetriť. Vyjadril názor, že banky rušia bankomaty, lebo klesá počet hotovostných výberov voči bezhotovostným úhradám.
Na záver už len zamyslenie. Všeobecne sa radi zúčastňujeme konferencií, debát, ktoré hovoria o tom, ako chceme seniorom a tým, ktorí sú z akéhokoľvek dôvodu znevýhodnení, pomáhať, ako chápeme ich zhoršené životné podmienky. Realita je však takáto: zmizne bankomat, ktorý využívali tí, ktorí nie sú schopní robiť úhrady elektronicky, alebo jednoducho chcú mať v ruke reálne peniaze. Na seniorov sa valia z kyberpriestoru aplikácie, ktoré nedokážu ovládať, lebo ich telefón nie je schopný zvládnuť. Honosíme sa tým, že sa o znevýhodnených ľudí staráme, ale reálne ich vytláčame z bežného života plného technológií, s ktorými si neporadia. Buď nemajú na to peniaze, alebo vedomosti ich ovládať. Nestačí, že pomôžete svojim rodičom, starým rodičom stiahnuť do mobilu appku. Je treba pomôcť všetkým tak, že zachováme funkcie, ktoré sú schopní ovládať a s nimi v pokoji žiť.
Tejto veci sa budem venovať, lebo si myslím, že seniori prichádzajú o služby, ktoré im boli poskytované a sú nahrádzané službami, ktoré reálne nemôžu využívať, lebo nemôžu držať krok s novými technológiami.
 
Milada Dobrotková,
poslankyňa MZ Bratislava-Rača

Zmizol nám bankomat

0 komentárov:

Zverejnenie komentára