Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.4.23
0

Hluk je jeden z najhorších a najnebezpečnejších stresujúcich faktorov. Je len logické a zdraviu prospešné, že sa mu snažíme vyhýbať. Nevyhnutnosťou je oddych, kľud a relaxácia. Preto je zavedený aj nočný kľud, aby sme mohli načerpať nové sily, energiu. Je to však nepostačujúce opatrenie. Určite sa všetci tešíme aj na víkendy, na ten spomínaný a očakávaný oddych a pohodu. Lenže často krát tomu je ináč. Stavebný hluk, hrmot a exhaláty stavebných mechanizmov a vozidiel, zvuky kosačiek či motorových píl, cirkulárok jednoznačne narúšajú spomínané kľudové siločiary a eliminujú všetko, čo s pohodou, oddychom a relaxáciou súvisí. Som presvedčený o tom, že na kľud a oddych máme nárok a právo aj cez soboty a nedele a samozrejme aj cez sviatočné dni.  Bolo by vhodné a žiaduce, aby sa napr. všeobecným záväzným nariadením prijalo rozhodnutie o zákaze vykonávania činností v dňoch pracovného pokoja a kľudu, cez sviatky celodenne a v sobotu od určitej popoludňajšej hodiny (napr. od 18.00 hod.), ktoré sú sprevádzané neprimeraným hlukom. Dané VZN by sa mohlo prijať v súčinnosti obcí (mestských častí) s magistrátom a VÚC, alebo by ich prijímali jednotlivé mestské časti samostatne po svojej línii. Ak to ide a platí  napr. aj v susedných štátoch (Česko, Rakúsko, Maďarsko) či v Nemecku, tak neviem, prečo by to nemohlo platiť aj u nás. Je to len a len na prospech občanov a obyvateľov všetkých lokalít.

A že to ide aj u nás, dokazuje aj prijaté VZN v Karlovej Vsi ešte z 29.10. 2013 (v tej mestskej časti, kde vtedy pôsobil aj súčasný náš pán starosta, pán Michal Drotován).  A po Karlovej Vsi (a možno aj po iných mestských častiach) sa vysporiadali  s hlukom v dňoch pracovného kľudu a pokoja aj v Záhorskej Bystrici :

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/20632993/kosite-v-nedelu-nestahujte-sa-do-zahorskej-bystrice.html#ixzz4r2sYclWF

 Prečo by to nemalo ísť aj v Rači ?

Verím a som presvedčený, že to pomôže všetkým obyvateľom Rače, ktorí si chcú a verím, že aj budú užívať tieto dni v kľude, v tichu a pokoji. Nie nadarmo sa vraví, že ticho lieči.

Venujem sa tomuto problému dlhodobo, hodne dlho. Minimálne od r. 2014. A pokračujem v tom neustále. 10.mája 2019 som na račianskej web stránke zverejnil svoj podnet ohľadne obmedzenia hluku v dňoch pracovného voľna a pokoja v našej mestskej časti a snahu o riešenie tohto problému prijatím Všeobecného záväzného nariadenia :

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/69360/chladna-verejny-poriadok-ine

Rovnako som v daný deň posielal aj obšírnejší e-mail na miestny úrad (p. starostovi), kde som podrobnejšie opísal svoje postrehy a požiadavky. Doteraz sme sa na tomto našom račianskom poli hluku nikam neposunuli. Žiaľ.

Pred časom  nás pani prezidentka z pozície najvyššieho ústavného činiteľa  o.i. vyzvala k občianskej angažovanosti a statočnosti v zápase o lepšiu podobu Slovenska. Mnohí z nás sa o to snažia (a samozrejme sa snažili aj dávno predtým), pretože im rozhodne nie je ľahostajné, ako to s našou krajinou vyzerá, a to aj na komunálnej úrovni. Vážim si pani prezidentku a som nesmierne rád, že aj takto podporila úsilie všetkých tých, ktorí na poli tohto „boja“ sa nezištne snažia o tú lepšiu podobu Slovenska, nie pre seba, ale pre nás všetkých.

Stále sa snažím o to, aby tieto jej otvorené a múdre slová nenechávali nikoho z nás ľahostajnými a jej hlas ako i hlas občana (predovšetkým) ostal vypočutý...

A dovolím si ešte odcitovať istú časť z blogu dlhoročného a neúnavného bojovníka na enviropoli Rudolfa Pada, ktorý svoj nadmieru aktívny život plne zasvätil ochrane prírody, krajiny, životného prostredia a právam občanov :

https://pado.blog.sme.sk/c/537737/volajte-vyzyva-minister-budaj.html

...“desiatky občanov po celom Slovensku, ktorých žoviálne označujú média a úrady aktivistami, na úkor vlastného voľného času a finančných zdrojov, roky rokúce, bojujú nielen s environmentálnou mafiou v habitoch ctihodných podnikateľov a spoločensky zodpovedných firiem nazdobených mediálnymi vyhláseniami, ale aj so samotnou podstatou štátu. Morálna korupcia samospráv  a daňovými poplatníkmi platených inštitúcií štátu, bagatelizovanie lokálnych environmentálnych problémov a ostrakizácia ich oznamovateľov, sú každodennou skúsenosťou osamelých bojovníkov uprostred mlčiacej masy.        

Veľké médiami pertraktované kauzy – odpadom kontaminovaný násyp D4/R7, jedy v areály Istrochemu – prekrývajú stovky individuálnych zápasov občanov uplatňujúcich individuálne právo na priaznivé životné prostredie. Asymetrické vojny bez právnej, finančnej, mediálnej i morálnej podpory“...      

Skúsme sa nad tým zamyslieť, skúsme brať aj tieto veci vážne. Veľmi vážne.

Nebuďme ľahostajní, buďme k sebe i prírode a životnému prostrediu ohľaduplní, rešpektujme sa...



0 komentárov:

Zverejnenie komentára