Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

25.5.23
0
Marta Prokešová sa narodila 3. júla 1929 v obci Račištorf pri Bratislave ako prvá z dvoch dcér Antona Fialu a Albíny Černej. Boli chudobná robotnícka rodina, preto hneď po skončení školy v roku 1943, vo veku 14 rokov, nastúpila do kvetinového stánku Gustáva Flohra, ktorý stál oproti Manderláku, na mieste dnešného Prioru. Pán Flohr objavil v útlej dievčine zručnosť a fantáziu pre viazanie kvetín a zaučil ju do tajov viazania a aranžovania.
Po II. svetovej vojne pána Flohra ako Nemca odsunuli do Nemecka a jeho stánok, po získaní živnosti, prevzali panie Helena Dostálová a Anna Zegerová. Po znárodnení v roku 1948 sa stánok stal súčasťou Komunálnych služieb, neskôr Záhradníctva a rekreačných služieb a zamestnanci prešli do kamennej predajne Flóra-Beneška, v ktorej mladá Marta pracovala až do jej zatvorenia v roku 1984. Kvetinárstvo sa presťahovalo a pokračovalo v činnosti na Odborárskom námestí až do jeho zrušenia v roku 2007. Od roku 1977 bola nepretržite vedúcou oboch predajní a pre všetkých zákazníkov bola pani Marta, či pani vedúca. Vo svojej profesii pracovala úctyhodných 64 rokov, až do svojich 78 rokov.
Marta Prokešová i so svojimi spolupracovníčkami aktívne prezentovala viazačské a aranžérske schopnosti na mnohých domácich i celoštátnych a medzinárodných výstavách a súťažiach. Jej vitrínu zdobia mnohé zlaté medaily za aranžérske umenie na výstavách a súťažiach v bývalej Juhoslávii (Zagreb, Ljubljana, Sisak, Požeravac, Bjelovar), v Londýne, Bonne, Erfurte, Amsterdame, Liverpoole, Kyjeve.
Svoje skúsenosti odovzdávala aj mladým začínajúcim aranžérom na domácich i medzinárodných kurzoch viazania a aranžovania kvetov.
V roku 1979 prevzala vysoké štátne vyznamenanie „Za vynikajúcu prácu“ a v roku 1984 štátne vyznamenanie „Za zásluhy o výstavbu“. Veľmi si cenila ocenenie „Račianske srdce“, ktoré jej v roku 2008 udelila Mestská časť Rača za mimoriadne invenčnú kvetinovú aranžérsku prácu, ktorou reprezentovala nielen Raču, ale i celé Slovensko. V roku 2011 jej Spoločnosť Ferdinanda Martinega udelila ocenenie „Najmilšia Bratislavčanka“ a bronzovú sošku Schöne Náciho, ktorý bol nezabudnuteľnou historickou postavičkou starej Bratislavy a chodil si do kvetinárstva Flóra kupovať kvet na klopu kabáta, pre potešenie Bratislavčanov.
Láska ku kvetom ju neopustila, ani keď odišla do dôchodku a stále aktívne zdobila kostoly pri kresťanských sviatkoch, pripravovala aranžmány na Dušičky, vianočné svietniky i gratulačné kytice pre svojich známych a tiež pripravovala tradičný strapec hrozna na Račianskych vinobraniach.
Pani Marta mala s manželom Dominikom jedinú dcéru – Marušku, s ktorou aj po jej vydaji bývali spolu v jednom dome. Tam vyrastali aj jej milované vnučky Barborka a Zuzanka, z ktorých sa veľmi tešila. Neskôr bola nesmierne hrdá na pravnúčatá Beátku a Jakubka.
Rada chodila do kostolov, na stretnutia so svojimi bývalými kolegyňami a priateľmi, no posledné roky už nevládala veľa chodiť. Napriek zdravotným problémom statočne bojovala a spokojná doma pri svojej rodine odišla z tohto sveta, Bohom pobozkaná, dňa 19. mája 2023.
S láskou sa s ňou lúčia dcéra Maruška s manželom Michalom, vnučka Barborka s manželom Robinkom, vnučka Zuzanka s manželom Robkom, pravnúčatá Beátka a Jakubko, krstné deti, netere a synovci, švagriná, kolegyne a kamarátky, známi a cirkevní predstavitelia.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára