Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.8.23
0
Projekt Žijeme v Krasňanoch. 24. augusta 2023.
V rámci schváleného grantu z MČ Bratislava-Rača má Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Krasňany z rozpočtu Rače schválený projekt Žijeme v Krasňanoch 2023.
V auguste 24.8.2023 sme zorganizovali ústrednú akciu nášho projektu: Opekačku spojenú s členskou schôdzou. Pôvodne sme Opekačku chceli uskutočniť v Lesoparku nad Krasňanmi, ale zaúčinkovala súhra okolností a moje nepochopenie situácie a nakoniec sme namiesto „nad Krasňanmi“ opekali v Amfiteátri v Rači. Dúfam však, že si pobyt v prírode – v krásnom areáli amfiteátra – všetci užili. Veľmi sme sa obávali, že bude horúčava, že to bude pre účastníkov ťažké. Ale asi nás niekto v nebíčku má rád, lebo bolo teplo, nie horko, pofukoval vetrík a veľmi pomohlo aj to, že sa účastníci z Krasnian do Knižkovej doliny doviezli (aj odviezli ) autobusom.
Bolo nádherné popoludnie a pahreba na opekanie horela už hodinu dopredu vďaka tomu, že vedúci oddelenia kultúry a športu pán Mgr. Marek Porvazník sprístupnil areál na prípravu ohňa. Pán Rudolf Kimlička z Miestneho úradu v Rači nám tiež veľmi pomohol (ale tiež na nás dával pozor). Skvelé bolo aj to, že mimoriadne kvôli nám prišiel nový prevádzkovateľ Bufetu v amfiteátri, pán Kadlečík a s kolegyňou nám pripravili kávičku. Mohli sme si dokúpiť niečo naviac.
Miesto na opekanie je v amfiteátri vymyslené výborne – je na vyvýšenom mieste, všetko je zabezpečené pred ohňom alebo vyletujúcimi iskrami. Príprava na ohni je oddelená od ľudí, ktorí jedia. Chlapci, ktorí pripravovali pahrebu (Peťo, Tibor, Stano, Miro, Mirec, Štefan) mali už o chvíľu pripravené opečené špekáčky a klobásočky, kúsok marinovanej kuracinky – ďakujeme vám za výborné jedlo. Pripravený bol aj omastený chlebíček s cibuľou. Na zapitie bola perlivá a neperlivá voda. Rozdávanie a servírovanie jedla bravúrne zvládla Ľubka: je to drobná veľmi šikovná žena. Kto chcel aj pivko alebo niečo iné, mohol si to dokúpiť v bufete.
Kým prišli účastníci autobusom z Krasnian, pripravili sme miesto pre prezenciu a výber darov na dofinancovanie akcie. Výborne to zvládli Lydka s Gitkou. Všetkým, ktorí nás podporili, ďakujeme. Veľkú radosť nám urobilo to, že prišli noví členovia, perfektne medzi nás zapadli. Potešili sme sa aj príhovorom vicestarostu pána Roberta Pajdlhausera a poslanca za volebný obvod Krasňany pána Michala Feika.
Povedali sme si, ktoré akcie sme už z programu Žijeme v Krasňanoch 2023 uskutočnili, ktoré nás ešte čakajú a dostali sme úlohu, aby sme urobili poriadok v evidencii členov. Viacerí nás totiž opustili ešte cez covid, niektorí už nechodia pre zhoršený zdravotný stav.
Opekačka dopadla výborne, všetci sa dobre cítili a verím, že sa aj dobre zabávali. Bolo miesto a čas trošku sa porozprávať a radovať sa z krásneho letného dňa. Ďakujeme veľmi pekne pánovi starostovi a pánovi prednostovi za prenájom amfiteátra. A ďakujeme veľmi pekne aj poslancom, že nás schválením projektu podporili. Myslím, že Opekačka splnila svoj účel: seniori strávili príjemné chvíle a mohli sa tešiť vzájomnej prítomnosti.

Milada Dobrotková
predsedníčka ZO JDS Krasňany
august 2023


Účastníci Opekačky.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára