Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

27.8.23
0
Projekt Žijeme v Krasňanoch. 20. júla 2023.
V rámci schváleného grantu z MČ Bratislava-Rača má Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Krasňany z rozpočtu Rače schválený projekt Žijeme v Krasňanoch 2023.
V júli mala väčšina rodín prázdniny a my sme mali voľnejší program, zorganizovali sme iba cestu Vláčikom Prešporáčikom, tzv. Hradný okruh. Uskutočnila sa 20.7.2023 a zúčastnilo sa jej 20 účastníkov. Vláčik prišiel po nás do Krasnian. Bolo vrcholiace leto a naozaj nás všetkých trápili vysoké teploty. Preto bolo fajn, že sme začali skôr, kým slnko začalo páliť. Pán šofér dal dolu strechu a mali sme z autobusu kabriolet, čo bolo veľmi príjemné. Pustil nám hudbu a tak to vyzeralo, akoby sme išli na výlet a vyspevovali si. Historický výklad bol skvelý, veď kedy sa v uponáhľanom behu života dostaneme na obhliadku historických pamiatok, budov, ktoré sme poznali za mladších čias, ale aj z histórie. Odporúčam, keď si chcete osviežiť pamäť, v akom významnom meste vlastne žijeme – skúste sa vydať po pamiatkach aj vy.
Na Hradnom vrchu sa nám otvorili nádherné výhľady na Dunaj a Petržalku a videli sme z vrchu, ako pokračuje výstavba pod hradom. Potom sme pokračovali na Hradnom vrchu, videli sme Slavín a opačnú časť Bratislavy zaliatu dopoludňajším slnkom. Bolo to nádherné. Žijeme naozaj v krásnom meste. Potom sme pokračovali ďalším výkladom v historickom centre. Ozaj, vedeli ste, že Onkologický ústav svätej Alžbety bol pomenovaný po žene nesmierneho významu, ktorá zomrela mladá, vo veku 24 rokov, napriek tomu sa svojím pôsobením pre chudobných a chorých zapísala do histórie? Zaujímavé tiež bolo, že sa vydávala ako 14-ročná, mala tri deti a vraj so svojím manželom kráľom Ľudovítom IV spolu vyrastali a veľmi sa mali radi.
Dozvedeli sme sa oveľa viac o histórii Bratislavy aj o jej významných stavbách. Bol to krásny a dobre strávený čas. Vláčik Prešporáčik nás doviezol späť do Krasnian a po ceste sme si zase mohli vypočuť krásne pesničky z našej mladosti. Vďaka finančnej podpore z rozpočtu Rače sme tak mohli stráviť krásne, slnečné a zaujímavé dopoludnie. Ďakujeme.
Účastníci cesty Vláčikom Prešporáčikom.

Milada Dobrotková
predsedníčka ZO JDS Krasňany
júl 2023


0 komentárov:

Zverejnenie komentára