Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.12.11
0
Boli sme dobrými susedmi. Jarka a Vlado boli ich deti. Keď dospeli, založili si svoje rodiny. Jarka odišla do Čiech, Vlado do ďalekej Ameriky.
V tom čase odchádzalo do sveta veľa ľudí. Keď rodičia zomreli, Jarka s manželom docestovali na Slovensko uctiť si ich pamiatku, hlavne na sviatok Všechsvätých. Kytice kvetov a zapálené kahance zdobili ich hrob. Vtedy vždy u nás prenocovali a tak isto to bolo aj tento rok. Tešili sme sa na nich. Rozprávaniu nebolo konca až do neskorej noci. Skôr ako sa unavení chystali spať, Jarkin manžel nám prezradil, že Jarka celú noc doma svieti, inak by nezaspala. Spýtali sme sa jej na dôvod. Nadýchla sa a prezradila nám svoje tajomstvo.

Bolo krásne počasie a oni sa vybrali do blízkeho pohraničného mesta autom na menší nákup s prehliadkou mesta. Boli nadšení jeho krásou. Nákup sa im vydaril. Spokojní sa chystali na spiatočnú cestu domov. Cestou späť videli nádherný kostol. Rozhodli sa, že si ho pozrú z vnútra. Vošli dnu a po krátkej modlitbe zapálili sviečky na okrúhlom stolíku, kde už horeli sviečky. Chvíľu postáli v zamyslení. Keď sa chystali von, Jarka si všimla položené brožúrky. Jednu si zobrala, vtedy uvidela vystavenú strašidelnú múmiu. Zamrazilo ju. Potom sa vrátili k autu, ktoré zaparkovali na parkovisku neďaleko kostola. V aute si sadla vedľa manžela, zobrala si brožúru, že si ju pozrie. S hrôzou zistila, že je v cudzej reči. Rozhodla sa vrátiť a brožúru vymeniť, podarilo sa jej to. Spokojná sa náhlila von z kostola. Prekvapilo ju, že ťažké dvere nemohla otvoriť, aj keď sa do nich zaprela celou silou. Boli ťažké ako zvon. Bola bezradná. Spočiatku manžel v aute trpezlivo čakal. Ako plynul čas, jeho netrpezlivosť rástla. Nevedel si vysvetliť príčinu jej meškania, snáď sa stretla s niekým známym. Hrozné myšlienky ho prenasledovali. Kým on premýšľal, čo má podniknúť, ona bojovala. Pozbierala všetky svoje sily a znovu sa vrhla na dvere. Konečne pomaly ale iste dvere povolili a ona sa vyslobodila z nechceného väzenia, kde veľké ticho, tancujúce svetlo sviečok jej naháňali strach, nehovoriac o hroznej múmii, ktorú mala stále pred očami. Konečne stála pred manželom. Hlas sa jej chvel, slzy ihrali v jej očiach, keď manželovi rozprávala o svojom veľkom boji a strachu.

Preto v noci svieti. Keď sa zobudí, aby videla, že jej nič nehrozí.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára