Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

13.12.13
0
Samosprávne okienko Juraja Lauka

Znovu zvolený predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a krajskí poslanci zložili slávnostný sľub vo štvrtok, 5. decembra 2013. 

Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Zastupiteľstva BSK sa konalo na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja na Sabinovskej 16 v Bratislave. Program pozostával z informácie predsedu Volebnej komisie BSK o výsledku volieb do orgánov BSK, zloženia sľubu novozvoleného predsedu BSK, a následne zo zloženia sľubu novozvolených poslancov Zastupiteľstva BSK.

Zastupiteľstvo je zbor zložený z poslancov samosprávneho kraja zvolených v priamych voľbách, ktoré sa konali 9. novembra 2013. Skladá sa zo 44 poslancov. Tí boli zvolení v pomere 12-tisíc až 15-tisíc obyvateľov na jedného poslanca. Vo funkcii budú počas celého volebného obdobia, ktoré sa skončí zložením sľubu poslancov novozvoleného zastupiteľstva. Zastupiteľstvu je vyhradené rozhodovať o základných otázkach samosprávneho kraja.

Takmer 80 percent poslancov zastupiteľstva kraja zastupuje pravicovú koalíciu. Vládny Smer-SD má teraz v krajskom parlamente iba jedného poslanca, a to Petra Fitza, starostu Šenkvíc. Pravicoví kandidáti úplne ovládli 10 z 18 volebných obvodov.

Pozorne som počúval prejav predsedu župy Pavla Freša. Vo svojom príhovore zdôraznil, že „dňom volieb sa pre mňa skončil boj v straníckych tričkách. Chcem, aby táto župná samospráva poctivo zastupovala záujmy všetkých 613-tisíc ľudí, ktorí tu majú trvalé bydlisko, ale aj tých státisícov ľudí, ktorí tu pracujú a žijú. Každý sa o nás môže oprieť a musí vedieť, že budeme brániť jeho záujmy bez ohľadu na to, či bol voliť, alebo nie, či volil našu koalíciu, alebo iných kandidátov. Berieme svoj mandát viac občiansky ako stranícky“.

Tieto slová sú predovšetkým odrazom skutočnosti, že nové navonok „jednofarebné“ zastupiteľstvo je zložené zo siedmych strán, v ktorom má SDKÚ-DS len 5 poslancov a de facto je odkázané na spoluprácu a dohodu. Je to impulz, ktorý čítam veľmi pozitívne a patrí ku cti Pavla Freša, že to jasne pomenoval. Zároveň je to jasný odkaz vďačnosti voličom, ktorý aj ja rád podpisujem.

Frešo hovoril, že nasledujúce štyri roky budú „najúspešnejšie štyri roky v histórii Bratislavskej župy”. Chce urobiť, čo tu ešte nebolo, „vyorať brázdu” a kraj odovzdať „tým, čo prídu po nás“ v lepšom stave, v akom je dnes.

V župe pred nami teraz stojí viacero problémov. Medzi najdôležitejšie radím napr. stav ciest, ktoré počas nadchádzajúcej zimy opäť dostanú zabrať. I v tomto roku BSK poskytlo mestu Bratislava 1 milión eur na opravu výtlkov na hlavných mestských ťahoch, o čom veľa ľudí ani nevie. V tejto téme je však rozdiel v tom, kto má zodpovednosť za správu ciest a v tom, kto vyberá cestnú daň...

Župa dostáva z podielových daní zhruba 50 Eur na obyvateľa, pričom vyprodukuje vyše 400 Eur na hlavu. Rozdiel sa prerozdeľuje po celom Slovensku! Znamená to, že obyvatelia Bratislavského kraja sú vysoko solidárni. Je pravdou, že stredné i východne Slovensko má svoje veľmi zložité problémy a bez pomoci Bratislavy by na tom bolo ešte horšie. Je preto správne a spravodlivé, že ten, kto má viac, viac dáva. Avšak, ako poslanec budem presadzovať veľmi zodpovedne diskusiu na túto tému a hľadanie riešenia, ktoré by mohlo spočívať v aspoň čiastočnom navýšení – napríklad z 50 na 90 Eur. V tejto téme však treba riešiť aj zodpovednosť štátu, hlavného mesta Bratislavy a BSK.

Medzi ďalšie priority si kladiem najmä dokončiť integrovanú dopravu a záchranu osemročných gymnázií, čo je veľmi citlivá téma. Preto je potrebné veľmi dôsledne načúvať učiteľom a riaditeľom, ako na základných školách, tak aj na gymnáziách. Trochu širšou otázkou ostáva pre mňa budúcnosť krajov a otázka kompetencií samosprávnych krajov. Podľa princípu subsidiarity sú oblasti, ktoré si, v porovnaní so štátom, lepšie vedia riadiť samosprávy menších spoločenstiev. Dnes však sú stále oblasti, ktoré robí aj štát aj samospráva...

Vážení čitatelia račan.sk, obyvatelia BSK, je mi cťou vás zastupovať v našom kraji. Za svoj výsledok takmer 2300 hlasov, čo percentuálne predstavuje skoro 24 percent a jeden z najlepších výsledkov, vďačím predovšetkým vám. Veľmi pekne ďakujem za túto dôveru. V MČ Bratislava - Rača sú poslanecké dni, na ktorých sa chcem, nakoľko to bude možné zúčastňovať. Nakoľko v MČ Bratislava - Vajnory naopak poslanecké dni zatiaľ nie sú..., chcel by som vám aj týmto spôsobom prinášať informácie z diania na župe.

Mgr. Juraj Lauko, PhD
poslanec Bratislavského samosprávneho kraja





0 komentárov:

Zverejnenie komentára