Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.11.16
0
Na Rendezi máme zrekonštruovaný parný rušeň pri vchode do Múzejno-dokumentačného centra, ktorý sa nachádza pri vstupe do Lokomotívneho depa č. 1 (Staré Depo) a bývalých potravinách na Dopravnej ulici.


Pri pravidelných podujatiach železničných nadšencov každý rok si môže tento unikátny exponát pozrieť množstvo návštevníkov. Žiaľ, v ostatnom čase, sa v jej okolí a v nej zdržiavajú aj občania, pre ktorých tento exponát a jeho hodnota neznamenajú asi nič.

Na mašinke bolo hneď po osadení niekoľko vecí poškodených ako napríklad okná, kovové rámy a drevené obklady z jej vnútra. Poškodené boli vnútorné steny grafitmi a tagmi- malé podpisy tenkou fixkou alebo sprejom.  Okolie je plné odpadkov a bývalé zásobníky uhlia sú pravidelne plné odpadkov.


Mladý chalan Dominik Vrba, železničný nadšenec a dobrovoľník z Múzejno-dokumentačného Centra, pravidelne upratuje mašinku a jej okolie. Zbiera odpadky, čistí strojovú kabínu, zametá podlahu.

V upršanú nedeľu 6.11.2016, kedy vonku nebolo ani nohy, sme sa rozhodli, že strojovňu mašinky so špeciálnym čističom na grafiti očistíme a dáme jej dôstojný stav, aký si určite zaslúži.

Dominik spomenul aj to, žeby rád osadil smetný kôš do jednej z bývalých zásobníkov uhlia, v tomto nám pomohla aj OZ Zelená hliadka, ktorá nám jeden smetný kôš dodá. Bude osadený v najbližších dňoch, začo úprimne ďakujeme.


Mašinka bude naďalej pravidelné čistená nielen od odpadkov ale aj od grafiti, začo by som sa rád v mene všetkých obyvateľov Východného, Rače a celého hlavného mesta Dominikovi veľmi pekne poďakoval.

V blízkej dobe je záujem osadiť aj lavičky a koše na trávnatej ploche v jej okolí, aby aj návštevníci videli, že Rendez má čo ponúknuť, čím sú tieto malé unikáty. 


Tomáš Štěpán
OZ Priatelia Rače


Zdroj: www.mdc.sk


0 komentárov:

Zverejnenie komentára