Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Ivan Kmotrík dostal zelenú pre výstavbu developerského projektu tzv. Radničné námestie v Rači (RNR) ešte v roku 2007, keď miestni poslanci Sekerka, Madzin, Ivičič, (súčasný starosta) Pilinský a ďalší odsúhlasili predaj pozemkov v tejto lokalite jeho spoločnosti Intercom Development s.r.o.. Bez záruk, ako bude predmetné územie zastavané a aké prínosy a dopady bude mať na kvalitu života Račanov.

Výstavba sa začala v r. 2012 a od r. 2014 Pavel Komorník, konateľ Kmotríkovej spoločnosti, spustil masívnu mediálnu kampaň s efektnými vizualizáciami – bývanie pri novom parku. Kampaň intenzívne bežala najmä v televízii TA3, podporená aj PR príspevkami, ktoré boli súčasťou spravodajstva TA3. Nečudo, veď Pavel Komorník je zároveň aj konateľom TA3.

Pri predaji bytov však pozabudol informovať svojich zákazníkov a zapracovať do kúpnych zmlúv ustanovenia, že bývať pri novom parku budú len v prípade, ak mesto splní ním navrhnuté podmienky zámeny pozemkov.

V návrhu zámeny pozemkov chýbala kľúčová vec – záruky. Záruky, ktoré by definitívne zamedzili developerovi možnosť stavať 8-podlažnú budovu. Návrh, tak ako ho predložil developer, totiž pripúšťal možnosť, že zámena pozemkov síce prebehne, ale práva stavebníka ostanú v rukách developera – developer by mohol stavať legálne na mestskom pozemku. Postoj časti mestských poslancov, ktorí sa dožadovali záruk a návrh bez záruk nepodporili, neskôr na web stránke MČ Rača starosta Peter Pilinský označil za „amaterizmus, krátkozrakosť a odtrhnutosť od reality“.

Pavel Komorník predával byty svojim zákazníkom ako bývanie pri novom parku. Potom, čo byty predal a zinkasoval od nich milióny eur, pozemok, na ktorom sľuboval vybudovať park, bez váhania predal JUDr. Dušanovi Repákovi zo spol. RETKINS s.r.o. (podľa mediálne dostupných informácií blízkemu človekovi I. Kmotríka). Kmotrík svojim zákazníkom, ktorí si priplatili za bývanie pri novom parku, odkázal  – „Pre mňa-za mňa, nech je to rozbité a nech tam stoja garáže“.

Starosta Pilinský namiesto toho, aby obhajoval verejný záujemvybudovanie parku o rozlohe 3200 m2 – rokuje s developerom Repákom (Retkins s.r.o.) o stavbe budovy. Na pozemku, kde developeri sľubovali park typu „Medická záhrada“. Zeleň priľahlú k budove starosta Pilinský nazýva parkom a skutočnosť, že namiesto parku vyrokoval s developerom apartmánovú budovu, nazýva svojim malým víťazstvom.

Račiansky starosta mal a stále má vedomosť, že stavba, o ktorej rokoval s developerom, zasahuje na mestské pozemky, ku ktorým developer nemá žiadny nájomný vzťah. Račiansky starosta mal a stále má vedomosť, že na mestských pozemkoch už Repák zahájil stavebné práce a tým znehodnotil majetok mesta. Spoločnosť Retkins s.r.o. mestské pozemky oplotila. Obyvateľom Rače znemožnila prístup na verejné priestranstvo. Na mestských pozemkoch nie je zeleň a miesto pre oddych obyvateľov Rače. Sú na nich bagre a kopce hliny.

Prečo starosta Rače toleruje takéto počínanie developera na úkor obyvateľov?

Stanovisko Hlavného mesta SR konštatuje, že spoločnosť RETKINS s.r.o. neoprávnene zabrala a zahájila výkopové práce na pozemkoch vo vlastníctve hlavného mesta a vyzýva spol. RETKINS s.r.o., aby nepokračovala v stavebných prácach na týchto pozemkoch.

Opätovne tu máme scenár, keď sa starosta nečinne prizerá, ako developer umiestňuje na mestské pozemky svoje stavby. Čím bude teraz obhajovať „právo stavby“?
Akým spôsobom a v akých termínoch bude starosta Pilinský konať?
Znovu bude tvrdiť, že nemá žiadne páky na developera?
Znovu sa zopakuje hon na čarodejnice, keď bude hľadať zodpovednosť 
všade inde, len nie u seba?
Znovu uverejní v mesačníku Račiansky výber jednostranné vyjadrenia?
A hovorkyňa MČ Rača E. Miklánková znovu odmietne dať priestor na vyjadrenie občanom k tejto téme s odôvodnením, že je povinná riadiť sa nariadeniami vedenia MČ Rača?

Martin Rybák
člen občianskej komisie
pre posúdenie výhodnosti zámeny na RNR

Súvisiace články:




0 komentárov:

Zverejnenie komentára