Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.1.19
0
Pred pár dňami sa mi do rúk dostala petícia vyzývajúca parlament neschváliť novelu zákona o hazarde. Opätovne sa bude prerokovávať po tom, ako ju prezident nepodpísal, vrátil parlamentu a navrhol neprijať ako celok.

Sledujem, ako mnohí argumentujú tým, že zákaz nikdy nič nerieši, že sa vždy nájde spôsob, ako ho obísť, že vzniknú „čierne“ herne, že ak si človek nerozkáže sám, zákon mu aj tak nepomôže zbaviť sa závislosti. Že je lepšie mať radšej rozumný zákon, ktorý bude obsahovať rozumnú reguláciu...

Áno, presne o toto ide.

Pretože navrhovaný zákon nie je rozumnou reguláciou. Navrhovaný zákon je podporou prevádzkovateľov herní a kasín, a tak nielen nepriamo je podporou pre vznik hráčskej závislosti.


Petícia nežiada zákaz hazardu. Žiada neprijatie zákona v tomto konkrétnom znení. Pretože tento návrh zákona nahráva organizátorom hazardu a ohrozuje nielen hráčov, ale aj ich rodiny.

Stretla som sa vo svojej bezprostrednej blízkosti so závislosťou... Neprajem nikomu, aby si takouto cestou musel prejsť. Trpia nevinní... partner, deti... trpia nielen finančnou núdzou, ale omnoho viac neustálou úzkosťou o milovanú bytosť, ktorej mnohokrát nevedia pomôcť...

Je veľmi ľahké vyriecť – je to jeho vina, nemal začať... Je úplne jedno, o aký druh závislosti ide, ak človeka pohltí tak, že je ochotný podstúpiť ČOKOĽVEK, aby získal peniaze na uspokojenie svojej závislosti.

Preto ma tak hnevá

... postoj tých, ktorým je zverená starostlivosť o verejné dobro,
... to, že víťazí moc peňazí tam, kde by mal víťaziť záujem o dobro občanov,
... skúsenosť, že neraz vyhrávajú tí, ktorí sú závislí na bohatstve...

Súhlasím s odporcami zákazov, ale zároveň ich všetkých prosím, aby si pozorne prečítali zdôvodnenie pod petíciou. Aby pochopili, o čo ide a zároveň si všimli, že petícia nežiada zákaz herní a kasín, ale žiada neprijať NEROZUMNÝ zákon, lebo – ak ho poslanci prijmú – nebude chrániť slabých.


Aj preto som petíciu podpísala. A v utorok 29. januára o 12:30 ju podporím účasťou na protestnom zhromaždení pred parlamentom.



Eva Eperješiová
KVP Košice












0 komentárov:

Zverejnenie komentára