Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.7.19
0
Na konci júla máme v kalendári pekné meno, ktoré je vraj najrozšírenejším menom na svete – Annu. V cirkevnom kalendári je tento deň zasvätený rodičom Panny Márie – sv. Joachimovi a sv. Anne. Úctu sv. Anne ako matke Panny Márie, patrónke matiek a šťastných manželstiev, prichádzajú vzdať veriaci do kaplniek na mnohých pútnických miestach. V našej Rači tak robievame už tradične v deň spomienky na sv. Annu pri kaplnke, ktorá jej zasvätená a stojí na ulici Pri vinohradoch. Aj v piatok 26. júla sa pri kaplnke konala modlitbová pobožnosť, ktorú viedol Zdenko Sitka, farár rímskokatolíckej farnosti. Táto tradícia bola obnovená v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.


Kaplnka stojí na mieste, kde sa v minulosti končila obec a za ňou sa rozprestieral cintorín. Dátum jej vzniku nie je známy. Kaplnka má peknú kovanú mrežu a vo vnútornom priestore zaklenutom valenou klenbou sa nachádzajú sochy sv. Anny a jej dcéry – Panny Márie ako dievčatka. Kaplnka v tomto roku oslávila 25. výročie obnovy (1994) a odvtedy je vzorne udržiavaná vďaka starostlivosti rodiny z blízkeho domu.


V minulosti ku kaplnke chodievali veriaci v procesii nielen na sviatok sv. Anny, ale aj na sviatok Božieho tela, keď tu bol jeden zo štyroch oltárov.

Na mieste bývalého cintorína nad kaplnkou vznikla v minulosti časť nazývaná Prešovňa. Dnes ju pripomína ulica s názvom Lisovňa. Na Prešovni bol umiestnený lis (po račiansky „preš“) na hrozno. Vinohradníci, ktorí nemali vlastný lis doma, si tu nechali svoju úrodu hrozna „oprešovať“ a domov si odvážali už len vylisovaný mušt.



Mária Hatalová
27. 7. 2019


0 komentárov:

Zverejnenie komentára