Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

9.12.22
0
PRÍBEHY A OBRÁZKY. Príbeh dvadsiaty piaty.
Rača, Dolný koniec a písal sa rok 1969. Oproti nášmu domu na pažiti a lúke Komisárka prebiehala bytová výstavba. Bola som s babkou Ernestínou v kuchyni. Chytali sme obed. Babka vaľkali cesto na slíže, ja som bola pri sporáku. V jednu chvíľu z rozhlasu po drôte zaznela tanečná melódia. Podobná polke, len o niečo pomalšia.
Babka sa započúvali a s radosťou vyhlásili „šak to je šotyš“. Pustili valček na cesto z ruky, chytili ma a začali so mnou tancovať. Kroky dopredu, kroky dozadu, pohyb nohou vpravo, vľavo, poskočiť a otočka nás obidvoch, znova kroky dopredu …. Už mali vtedy sedemdesiat rokov, ale tancovali ako mladica. S jasom v očiach a neskutočnou radosťou. V tom momente sa vrátili do svojej mladosti. Keď hudba dohrala pokračovali sme v príprave jedla a zároveň som sa dozvedela, že to bol tanec, ktorý sa tancoval čo si oni pamätajú. Narodili sa v roku 1899 a šotyš tancovali aj ich rodičia, keď boli mladí. Tancoval sa na všetkých zábavách, v hostincoch, v sólach (tanečných sálach), na svadbách a príležitostných oslavách.
Šotyš, tanec jednoduchých ľudí – za desiatky rokov zľudovel.
Víš, Anenko, ked ja sem biua muadá, tak sme chodzili na tancovačku spolu dífčence, bez muádencú. V sóli sme si kúpili limonádu a ked začala hrát muzika, išui sme šecki naraz do kola. Tancovali sme šotyš v kole. Potom sa k nám pridali muádenci a tancoval sa šotyš v párech. Ked buo muádencú máuo, volné dzífki v kole tancovali dále. Aňi jedna z nás ňikedi nesedzeua. Domu sme išui šeci společňe.
Šotyš, tiež škótska, nemecky Schotisch, francúzsky écossaire, je stredoeurópsky tanec pôvodom zo Škótska. Prvý šotyš zaznamenal vo svojej zbierke tancov v rokoch 1609-1621 anglický skladateľ William Brade, pôsobiaci v Nemecku, pod názvom Schottische Tantz. Pôvodný šotyš bol trojdobý, neskôr prevážil 2/4 alebo 2/8 rytmus a stal sa jedným z najbežnejších radových tancov. V strednej Európe v rokoch 1830-1840 prispel šotyš ku vzniku polky. Tá bola rýchlejšia a v tom období sa hrala a tancovala len v salónoch lepšej spoločnosti. Koncom devätnásteho a začiatkom dvadsiateho storočia zľudovela aj polka. Mnohokrát sa nedalo rozlíšiť, či ide o šotyš alebo polku.
Naše prababky a babky veselo šotyš tancovali na Dolnom konci ešte v roku 1930. Pomiešaný s tempom polky a volali ho šotyš-polka.
Pozrite, ako sa šotyš-polka tancuje ešte dnes.

Aňa Polakovičová
rodáčka z Dolného konca
december 2022


0 komentárov:

Zverejnenie komentára