Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Žijeme v čase vysokej vyspelosti techniky, modernizácie strojov, zariadení, ktoré nahrádzajú ľudskú prácu, zľahčujú a urýchľujú pohyb ľudí, ich myslenie, nové možnosti spojenia, hovorov v dennom živote aj na veľké vzdialenosti. Sú však medzi nami aj starší ľudia, ktorí nestačia držať krok s touto dobou a novými vymoženosťami.
Starší ľudia (dôchodcovia) chodia väčšinou nakupovať podľa reklamných letákov tam, kde je tovar lacnejší, aby im vystačil dôchodok. Potešili sa, keď začali vyrábať nákupné vozíky (tašky) s kolieskami a školské vaky, aby nemuseli nakúpený tovar nosiť v rukách. Je to veľká výhoda, ale nie vždy. Niekedy ľudia nakúpia množstvo tovaru, ktoré ľahko odvezú, ale do autobusu či električky nevládzu vozík naložiť a vyložiť. Často im pomáham.
Z nášho bytu som videl muža, ktorý často chodil s nákupmi a vo dvoch rukách niesol tašky s nákupom. Vtedy som povedal manželke: „Už ide kabelový“. Raz som sa ho spýtal, prečo si neobstará tašku s kolieskami. Odpovedal mi, že takú tašku má, ale niekedy sa mu stalo, že mu nemal kto pomôcť pri nastupovaní. Trpí na platničky a nevládal tašku sám naložiť. Radšej nosí nakúpený tovar vo dvoch taškách rovnako naložených, a tak môže nastúpiť a vystúpiť sám, bez cudzej pomoci. Ani by nám nenapadlo, že si nás ľudia všímajú, ako si vieme pomôcť. Aj ja chodím často nakupovať pre nás a môjho 99 ročného brata. Hoci aj menší nákup, vždy vo dvoch taškách. Teraz môžu ľudia aj mňa prezývať, že už ide „kabelový“ s nákupom.


Eduard Wenzl

0 komentárov:

Zverejnenie komentára