Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

14.2.20
0
1. Vytlačenie dodatočných vstupeniek nezvýši kapacitu štadióna tak, ako vytlačenie dodatočných peňazí nezvýši objem nášho HDP.

2.Úrok nie je cena peňazí, ale cena úveru. Jeho výška rozhoduje, či budeme šetriť, míňať alebo investovať do nehnuteľností.

4.Terajšia obrovská masa lacných peňazí znižuje ich cenu, a preto sa nemôžeme čudovať, že ceny nehnuteľností sa neustále zvyšujú, čo môže v budúcnosti viesť k realitnej bubline...

5. Menová politika centrálnej banky nie je v podstate nič iné ako riedenie alebo zahusťovanie kúpnej sily peňazí, zatiaľ čo fiškálna politika vlády nás naučí navždy žiť na dlh.

6. Keďže väčšina peňazí v centrálnej banke a napokon aj v komerčných bankách má elektronickú podobu, stačí vyšraubovať poistku v rozvádzači a peniaze sú fuč.

7. Podľa ekonómov je príčinou zlyhania trhu nedokonalá konkurencie, vytvoriť dokonalú je úloha viditeľnej ruky vlády.

8. Fungujúca ekonomika si vyžaduje národnú menovú a fiškálnu politiku. Ak menová politika ECB je v eurozóne nadnárodná a fiškálne politiky jej členských štátov sú národné, nemôžeme sa čudovať že ekonomikám bez eura sa v EÚ darí lepšie.

9. Väčšina sociálnych programov sa obvykle zneužíva, čo je však ešte horšie, že ich poberatelia časom strácajú samostatnosť a tak sa navždy stávajú prisluhovači štátu.

Róbert Hölcz
obyvateľ MČ Bratislava-Rača




Ilustračné foto: internet

0 komentárov:

Zverejnenie komentára