Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Rozhovor s Mgr. Mariánom Horaničom, projektovým manažérom
Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR
Alstrova 153, 831 06 Bratislava

• Vaše zariadenie viacerí Račania poznajú ako reštauráciu a hotel.
Čím sa líšite od bežných gastronomických a ubytovacích zariadení?

V prvom rade tým, že BIVIO založilo a prevádzkuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR a ide o sociálny podnik. BIVIO tvoria tri podnikateľské prevádzky – hotel so spoločenskou miestnosťou, reštaurácia a práčovňa. Všetky prevádzky sú určené pre širokú verejnosť. Súčasťou podniku je veľká udržiavaná záhrada otvorená pre komunitu Račanov a návštevníkov Rače.


Najviac sa líšime tým, že zamestnávame ľudí so zdravotným postihnutím. Takých u nás pracuje jedenásť. Okrem podnikania však v BIVIO funguje aj vzdelávaco-rehabilitačné stredisko, v rámci ktorého zaúčame na profesie pomocní čašníci, pomocníci do kuchyne, upratovačky a práce v práčovni mladých ľudí s mentálnym postihnutím. Ide o praktický tréning zručností a zároveň rozvoj osobnosti, sociálnu komunikáciu a podobne.


• Prečo si myslíte, že je takéto zariadenie potrebné?

To, že sme toto zariadenie vytvorili, je podmienené poslaním našej organizácie. Jej cieľom je pomoc a začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do života vo všetkých oblastiach. Chceme, aby žili normálnym životom, ako bežná populácia. Ako vravievame: Žiť tak normálne, ako sa len dá... O dôležitosti práce snáď nikto nepochybuje, no napriek všetkým snahám sa podarí zamestnať resp. udržať si zamestnanie len malému percentu ľudí s mentálnym postihnutím. Chceli sme aktívne prispieť k riešeniu tohto problému. Preto sme sa rozhodli vytvoriť podmienky na ich zaúčanie v reálne fungujúcich prevádzkach a po cca roku im nájdeme pracovné miesta. A to, že zároveň zamestnávame ľudí s postihnutím je pre nás samozrejmosťou. Toto bol plán.

• A aké služby poskytujete návštevníkom?

V našom hoteli vieme poskytnúť ubytovanie v jedenástich izbách pre 21 ľudí. Okrem toho je súčasťou hotela aj klimatizovaná seminárna miestnosť s kapacitou do 60 ľudí. Je obzvlášť vhodná na rodinné oslavy ako napr. krsty, jubileá, svadby, pohrebné hostiny, semináre, konferencie, školenia.



Súčasťou BIVIO je aj útulná reštaurácia s kapacitou 40 osôb, kde varíme kvalitne a chutne z čerstvých surovín. Otvorené máme 7 dní v týždni, návštevníci si u nás môžu dať raňajky, obed, či večeru. Sme presvedčení, že v našom jedálnom lístku si každý niečo nájde. Vieme poskytnúť aj catering. Pravidelne robíme vedomostné pub kvízy.


Máme vlastnú záhradu s vonkajším posedením, vďaka finančnej pomoci z MČ Rača sme zakúpili a osadili detské ihrisko pre deti od 3 rokov, k dispozícii je pieskovisko.

Dôležitým faktom je aj to, že disponujeme dostatočne veľkým parkoviskom v areáli zariadenia.


• Ďakujem za rozhovor.


Zhováral sa Miro Ščibrany
OZ račan.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára