Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.7.23
0
Pri príležitosti 75. výročia začatia výstavby vodovodu v Rači dňa 17. júla t. r. Račiansky muzeálny spolok (RMS) usporiadal na nádvorí Koloničovej kúrie panelovú výstavu „O vode v Rači a pre Raču“.
Rozsiahly textový a obrazový materiál členovia spolku inštalovali na veľké panely pod holým nebom. Takáto forma si vyžaduje ideálne počasie. V čase výstavy svietilo slnko, no fúkal vietor takej intenzity, že odtrhával pripnuté materiály a panely na kolieskach pochodovali po nádvorí. RMS mal panely zapožičané len na jedno popoludnie. Preto museli vo večerných hodinách všetko demontovať. Nie je to prvá panelová výstava, ktorú od svojho založenia v roku 2018 múzejníci zachraňovali pred dažďom, snehom, zlým počasím, prípadne panely demontovali a o nejaký čas opäť inštalovali.
Záujem verejnosti o históriu Rače a dianie v rokoch minulých je veľký. Odbornosť a schopnosť členov RMS zrealizovať výstavu je na vysokej úrovni. Ich pracovitosť, vynaliezavosť a ochota je neoceniteľná. V prípade panelových výstav trvajúcich jeden až tri dni je to plytvanie ich silami a časom. Bola som niekoľkokrát svedkom večerného vnášania panelov do provizórnych priestorov a na druhý deň ich vynášania von na vystavenie.
Celý problém je v tom, že RMS nedisponuje krytým a dostatočne veľkým priestorom, kde by bolo možné ponechať výstavu dlhší čas.

Už niekoľko dní rozmýšľam nad skutočnosťou, že Rača takýto priestor má. Je na ideálnom mieste – na najrušnejšej križovatke, pri zastávkach autobusov a električky. Dostupný z Krasňan aj Rendeza. Je krytý, osvetlený, dostatočne priestranný, každý deň prístupný občanom, na noc zatvorený, monitorovaný kamerovým systémom. Je viac ako z dvoch tretín nevyužívaný. Priestor postavený pre občanov s cieľom im slúžiť.
Je to Račianske trhovisko na rohu Detvianskej a Rustaveliho ulice.
Toto kryté trhovisko bolo vybudované pre občanov za účelom predaja a nákupu potravinárskych výrobkov, ovocia, zeleniny a spotrebného tovaru. Dlhší čas tam však pôsobia len traja-štyria predajcovia.
Ostatný veľký priestor zapĺňajú nevyužívané voľne položené predajné pulty.
Dobre myslený zámer sa dlhodobo nenapĺňa, preto dávam na zváženie, či by sa voľný priestor nemohol využívať napríklad ako panelové výstavisko RMS. Veď RMS svojimi výstavami plní veľmi významnú úlohu pre občanov Rače – oboznamuje ich s históriou obce, s významnými osobnosťami, so životom Račanov v minulých obdobiach, s významnými výročiami a aj aktuálnymi udalosťami. A nielen RMS, ale aj pre výstavy poriadané račianskymi spolkami a organizáciami, ktorých náplňou je história: Železničné múzeum na Rendezi, Zväz vyslúžilých vojakov...


Milí Račania, vážení poslanci miestneho zastupiteľstva,
realizáciou tejto myšlienky by sa vytvorili lepšie podmienky pre záslužnú prácu vyššie uvedených organizácií, skultúrnil by sa hluchý, dosť zanedbaný priestor trhoviska, ktorý by sa týmto stal pre občanov a návštevníkov Rače zdrojom poznávania histórie obce a tiež informácií o aktuálnych udalostiach.
Budem rada, keď námet rozšíriť účel trhoviska 
vyvolá záujem a podnieti verejnú diskusiu.


Aňa Polakovičová
rodáčka z Dolného konca
júl 2023


0 komentárov:

Zverejnenie komentára