Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0

Poštová banka, a. s., člen DPH skupiny 365.bank potichu odstránila bankomat, ktorý bol umiestnený na budove pošty v Rači na Čachtickej ulici a slúžil najmä na výbery hotovosti svojich klientov.

V jednom z predchádzajúcich článkov som písala o tom, ako nám na budove pošty v Rači zmizol bankomat Poštovej banka, a. s. Toto je voľné pokračovanie príbehu z mojich osobných zážitkov. Pre mňa sa vzťah klient – Poštová banka, a. s. začal v časoch, keď bola založená. Pracovala som v Spojoch (patrili tam: Slovenské telekomunikácie, Slovenská pošta, Rádiokomunikácie, Poštová novinová služba). Presne podľa jej názvu, bola založená Slovenskou poštou. decembri 1992 vznikla akciová spoločnosť Poštovej banky. Akcionármi Poštovej banky boli vtedy Slovenské telekomunikácie, Slovenská pošta a P.S.K. Viedeň.

Od roku 1993 Poštová banka začala svoju činnosť na základe povolenia Národnej banky Slovenska s riadením peňažných služieb na poštách a zároveň spolupracovala s bankovým systémom (zdroj: www.financnykolaps.sk ). Bankový systém bol úplne iný, ako ho poznáme dnes. Bankové zúčtovacie centrum Slovenska (BZCS) vzniklo v roku 1993 a slúžilo na bezhotovostné zúčtovanie platieb medzi bankami. Pamätníci si pamätajú, že nie všetci mali účet v banke, výplatu nám zamestnávateľ vydával väčšinou v hotovosti. V týchto časoch (v poslednej dekáde minulého tisícročia) sa začal rozvíjať bankový sektor, ktorý naplno využíval obrovské možnosti informatizácie celej spoločnosti a rýchlosť a výkon počítačov.

Pracovala som v Slovenských telekomunikáciách, keď vznikol zámer podporiť vlastnú banku tým, že nalákame všetkých zamestnancov, aby si založili v Poštovej banke vlastný účet, každý dostal niekoľko sto korún na účet (!!!). To bolo kľúčové pre budovanie Poštovej banky, a. s. a jej stabilitu, lebo v Spojoch vtedy pracovalo spolu viac ako 40 tisíc zamestnancov. V ďalšom období, kedy sa novovzniknuté banky rušili a spájali, sa to ukázalo ako veľmi prezieravé. Poštová banka, a. s. mala slušný počet klientov (zamestnancov spojov), ktorí ju udržali svojou hotovosťou – mzdami – v ťažkých časoch.

Ako to vnímam ja?

Ja a tisíce ďalších dôchodcov, ktorí pred 30-timi rokmi pomáhali tejto banke „na nohy“? Nuž stali sme sa menej schopnými využívať nové technológie a už nás nepotrebujú. Mnohí z tých, ktorí si vtedy vybrali Poštovú banku, a. s. a majú ju doteraz, sa už nedokážu ani tak hýbať ani tak používať mobil na bezhotovostné platby. Tak týmto je zrušenie bankomatu na budove pošty v Rači ťažkou ranou! Stojí to tejto banke za stratu dôvery u dôchodcov?

Áno, na česť Poštovej banky, a. s. treba povedať, že jej produkt „Užitočný účet senior“ má pre dôchodcov výhody najmä v poplatkoch za vedenie účtu, poplatkoch za zrealizovanú transakciu a iné benefity. Ale čo výber hotovosti??? Bankomat nám zobrali a nechcú nám ho vrátiť. Po hotovosť musíme ísť do Krasňan, na Východné, alebo do Obchodného centra Vivo – všetko električkou, autobusom. Jeden z benefitov je výber hotovosti bezplatne (v akejkoľvek banke). Ak si ale máme vybrať bezplatne 1x mesačne celý dôchodok – nepotrebujem banku!

CHCEME V RAČI BANKOMAT.

Mestská časť sa na Poštovú banku obrátila so žiadosťou o stanovisko k zrušeniu bankomatu. Odpoveď bola: NIE, bankomat Poštová banka, a. s. v Rači NEOBNOVÍ.

Teda takto je to. Dobrí sme im boli, keď nám zamestnávateľ posielal mzdu, ale teraz je dôchodok oveľa menší, mnohí zomreli a tým, čo ešte žijú, strpčujú život zmenami, ktoré nie sú voči seniorom priateľské. Zmení sa to niekedy?

Zmeníme niekedy deklarovanú pomoc seniorom na skutočnú pomoc tým, že im uľahčíme život a nebudeme im ho strpčovať?

 

Milada Dobrotková,
poslankyňa MZ Bratislava-Rača

 

Týmto listom dala Poštová banka Miestnemu úradu Bratislava-Rača stanovisko k zrušeniu bankomatu v Rači:



0 komentárov:

Zverejnenie komentára