Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.7.23
0
Na adresu Zväzu vyslúžilých vojakov generála Milana Rastislava Štefánika SR sa cestou článku zverejneného prostredníctvom portálu bratislavskyvecernik.sk vyjadril Marián Luha, a to veľmi poľutovaniahodným spôsobom. Na predmetný článok budeme reagovať len v nevyhnutne potrebnej miere, a to vyvrátením tých najväčších nezmyslov a manipulácií – za všetky tej, že Tajomník Zväzu púšťal počas pietnej spomienky na Námestí Andreja Hlinku v bratislavskej Rači pieseň „Rež a rúbaj do krve“. Je asi úplne najväčšia absurdnosť, akú sme si kedy na našu adresu vypočuli alebo prečítali. (Skutočnosť, že ide o klamstvo, je možné overiť výpoveďou všetkých, ktorí sa tejto oficiálne ohlásenej pietnej spomienky zúčastnili.)
Reagovať budeme naozaj len na najväčšie nezmysly a manipulácie, pretože nevidíme hlbší zmysel v tom zaoberať sa Mariánom Luhom. O Mariánovi Luhovi sa dostatočne vyjadril znalec z odboru psychiatria, a to tak, že trpí paranoidnou poruchou osobnosti (viď priložený právoplatný rozsudok Okresného súdu Bratislava III, strana 16, tretí odsek). Nakoľko však uvedená porucha v zmysle záverov znaleckého posudku nebránila obžalovanému Mariánovi Luhovi v chápaní zmyslu trestného konania a nebránila súdu v jeho potrestaní ako páchateľa, bol Marián Luha odsúdený za trestný čin nebezpečného prenasledovania a trestný čin ublíženia na zdraví (o ďalšom staršom odsúdení Mariána Luhu platí zákonná fikcia zahladenia). Podrobnosti sa nachádzajú v priloženom rozsudku.
Ohľadom fotografie člena Zväzu z Lamača, ktorý sa počas akcie Tankové dni Laugaricio odfotil v tábore predstavujúcom nemecké ozbrojené sily z obdobia druhej svetovej vojny je potrebné uviesť, že zo strany Mariána Luhu ide o absolútnu manipuláciu a vytŕhanie vecí z kontextu. Tento člen sa rovnako odfotil s technikou používanou v čase ČSSR, ďalej tiež s príslušníkmi Čestnej stráže MO SR a taktiež sa odfotil s novým tankom vo výzbroji ozbrojených síl Slovenskej republiky Leopard 2A4, ktoré Slovenská republika prevzala od Spolkovej republiky Nemecko v rokoch 2022 až 2023. Fotografie sú na požiadanie k dispozícii. Ide o normálny záujem o vojenskú históriu a súčasnosť, k čomu je aj akcia Tankové dni Laugaricio určená.
Výklad Mariána Luhu ohľadom fotografií pív s výjavmi z obdobia vlády národného socializmu v Nemecku je potrebné taktiež uviesť na pravú mieru. Múzeum ZVV je tvorené artefaktmi, ktoré za obdobie mnohých desaťročí zaobstarali členovia ZVV zbierkovou činnosťou. Aj v súčasnosti sa snažíme podľa možností vyzývať ľudí, aby pomáhali budovať zbierku artefaktov ZVV, ktorej cieľom je dokumentovať vojenské dejiny. V rámci týchto výziev sú nám odovzdávané ako veci mimoriadnej hodnoty, tak aj veci pomerne bežné a z času na čas sa objavia aj veci zvláštne či nezmyselné. Týmto spôsobom sa u nás ocitli aj tieto fľaše, ktoré však nemali žiadnu historickú hodnotu, a preto boli odovzdané na likvidáciu.
K súkromnej komunikácii členov v rámci vzájomnej uzatvorenej chatovacej platformy členov sa nepotrebujeme vyjadrovať, nakoľko nemáme dôvod ani čas skúmať archív vytváraný Mariánom Luhom, čo inak svedčí predovšetkým o povahe samotného autora článku. Marián Luha bol do ZVV prijatý dňa 30.06.2022 a je potrebné povedať, že bol prijatý napriek nesúhlasu časti členov, ktorí poukazovali na v tom čase ešte neucelené informácie o jeho povahe. Napriek tomuto nesúhlasu prevážil dobrý zámer, nakoľko sme vnímali, že Marián Luha mal po príchode do Rače problém začleniť sa. Treba povedať, že napriek snahe prijať Mariána Luhu, umožniť mu začleniť sa a dať možnosť zúčastňovať sa činnosti ZVV, sa Marián Luha viackrát dostal do značne problematickej komunikácie s ostatnými členmi a začleniť sa jednoducho nedokázal. Žiaľ, ako ukázal aj neskorší a súčasný vývoj, Marián Luha mal obdobné problémy aj na iných miestach, kde pôsobil.
Ako príklad možno uviesť jeho konflikty so spolužiakmi a vyučujúcimi na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda, kde študoval (viď fotografie).
Tiež možno poukázať na jeho vylúčenie Klubom reklamných agentúr Slovenska (KRAS) z poroty Effie Awards Slovakia, a to pre agresivitu – https://medialne.trend.sk/marketing/kras-meni-porotu-effie-vylucil-nej-agresivneho-novinara.
Úplný a definitívny obraz o osobnosti Mariána Luhu však poskytuje až právoplatný rozsudok, ktorý nám bol poskytnutý jedným z poškodených dňa 16.06.2023. Marián Luha bol Okresným súdom Bratislava III právoplatne odsúdený za trestný čin nebezpečného prenasledovania, ktorého sa dopustil dlhodobým rozosielaním agresívnych a vulgárnych e-mailových správ viacerým ľuďom, a za trestný čin ublíženia na zdraví, ktorého sa dopustil tým, že ako šofér motorového vozidla nasmeroval motorové vozidlo na jedného z poškodených s jeho maloletou dcérou, pričom k zrážke neprišlo len pre včasnú reakciu poškodeného. Za uvedené bol Marián Luha odsúdený na úhrnný trest odňatia slobody na 2 roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu s probačným dohľadom na 4 roky. Za zmienku určite stojí fakt, že Marián Luha bol v uvedenom konaní vyšetrený dvoma znalcami z odboru psychiatria, kde bol u Mariána Luhu zo strany znalca konštatovaný tzv. reaktívny vývoj na báze poruchy osobnosti, ktorý sa prejavuje najmä narušenými úsudkami, zníženou kritickosťou a agresívnymi prejavmi voči okoliu (znalec MUDr. Ľubomír Jalč), resp. ďalší znalec preukázal paranoidnú poruchu osobnosti u obžalovaného s pretrvávajúcim reaktívnym vývojom (MUDr. Miroslav Čerňan). Podrobnosti sa nachádzajú v už spomenutom rozsudku.
Mariánovi Luhovi bol týmto rozsudkom súčasne uložený príkaz podrobiť sa v skúšobnej dobe psychoterapii alebo sa zúčastniť na psychologickom poradenstve a zrejme by bolo aj s ohľadom na jeho aktuálne správanie v záujme spoločnosti v rámci probačného dohľadu prezistiť, či Marián Luha túto povinnosť dodržiava a aké sú dosiahnuté výsledky. Odpoveď na uvedenú otázku by zrejme mal poznať súdny probačný úradník.
Z hľadiska nezmyselných a manipulatívnych konštrukcií uverejnených na adresu ZVV týmto považujeme vec za uzatvorenú. Nepovažujeme v žiadnom prípade za prínosné venovať čas nezmyselným debatám o prízemných invektívach založených na manipulácií. Naopak, našim cieľom vždy bolo a je nasmerovať našu energiu na zachovanie významných a dôležitých kultúrnych hodnôt našej histórie s cieľom neustále pozdvihovať toto jedinečné dedičstvo, ktoré nám zachovali predchádzajúce generácie našich predkov, čo je našim najdôležitejším cieľom.

Mgr. Herman Krampl
Tajomník Zväzu
Zväz vyslúžilých vojakov generála
Milana Rastislava Štefánika SR
































0 komentárov:

Zverejnenie komentára