Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.7.13
0
Ján Čarnogurský je presvedčený, že súdy rozhodli vo veci Pavla Bielika správne, a v záujme obrany demokratického Slovenska vytiahol do boja so spravodajstvom SME - priamo na blog-serveri denníka.

Otázka, ktorú dnes položil v titulku svojho blogu Ján Čarnogurský je legitímna, no argumenty a optika autora sú pre mňa sporné a neraz neprijateľné.


Bývalý vplyvný muž slovenskej politiky v sebe nezaprel právnika. Otázku viny a neviny posudzuje čisto z „technického“ pohľadu trestného práva a litery zákona a dochádza k záveru, že „Pavla Bielika súd oslobodil a preto sa na neho hľadí ako na nevinného“. Neberie do úvahy, že „kauza Bielik“ pre občanov SR nie je prvotne a hlavne o ne/vine občana Bielika, ale o ne/dôveryhodnosti politika Bielika, a že účasť tohto bývalého politika na tlačovej konferencii kandidáta na prezidenta médiá aj občania oprávnene vnímajú ako jeho pokus o návrat na politickú scénu.

Ak aj odmyslím nízky stupeň dôveryhodnosti súdov v očiach občanov SR, obyvatelia Slovenska majú plné právo hodnotiť ne/dôveryhodnosť politika Pavla Bielika nezávisle od rozhodnutí súdov v trestno-právnych záležitostiach. Dá sa súhlasiť s tým, že „o vine alebo nevine rozhodujú súdy a nikto iný“, no pre rozhodovanie o ne/dôveryhodnosti politikov to našťastie neplatí. V tejto veci majú občania aj médiá „voľnú ruku“.

Preto sa mi zdá byť úplne namieste, ak denník SME napriek právoplatnému oslobodeniu súdom považuje Pavla Bielika za „kontroverznú  osobu“ a ak akýkoľvek styk s Pavlom Bielikom považuje za podozrivý. To mi nepríde ako komunistické kádrovanie, ale ako primerané uplatňovanie ústavného práva na slobodu názoru a slova. Tým skôr, ak ide o politika.

Ak Ján Čarnogurský chce mať Pavla Bielika v tíme ľudí podporujúcich jeho prezidentskú kampaň, nech ho tam má - proti gustu žiadny dišputát. Ak je súbežným zámerom pokropiť svätenou vodou politickú kariéru bývalého starostu Rače, to už mi jedno nie je a verím, že biľag nedôveryhodnosti z neho nezmyje ani obhajoba Jána Čarnogurského.

Naopak mám pocit, že Ján Čarnogurský práve zatĺkol do rakvy politickej kariéry Pavla Bielika ďalší klinec a za to som mu vďačný.








Podklady:




Súvisiace články:




0 komentárov:

Zverejnenie komentára