Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

11.4.15
0
Na rovinu

 ...s profesorom RNDr. Mikulášom Hubom, CSc. slovenským geografom, ekológom, univerzitným profesorom, ochrancom životného prostredia.


V jednom zo svojich statusov na sociálnej sieti prirovnávate niektoré aktivity developerov k terorizmu na slovenský spôsob. Ako im však zabrániť v ich aktivitách? Aj mnohí predstavitelia samospráv len zalamujú rukami s výrazom „nedá sa“.

Je to takmer také ťažké, ako účinne čeliť „štandardným“ teroristom. Ale každý z nás môže k tomu prispieť. Ja sa o to snažím napríklad tým, že zásadne nenakupujem v ich obchodoch a nevozím sa ich lanovkami. Keď toto zdanlivo beznádejné počínanie vynásobíte piatimi miliónmi obyvateľov Slovenska, koniec slovenských teroristov bude otázkou dní.
 
Prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc.
Apríl je mesiac, v ktorom médiá pripomínajú ľuďom aj nevyhnutnosť ochrany prírody... stačí však, aby sa táto téma pertraktovala iba v apríli? Je to, zdá sa, také – hm, plocho kampaňovité.

Určite to nestačí. A nestačí ani to, aby sa len pertraktovala. Kým ju nedostaneme všetci takpovediac s materským mliekom, pôjde to s našou prírodou i s nami naďalej od desiatich k piatim.

Akosi v posledných mesiacoch a už aj rokoch stretávam čoraz viac smutných ľudí. Z čoho ste na Slovensku smutný vy, ak ste?


Z mnohých vecí. Najmä z množstva premárnených príležitostí. Nemyslel som si, že sa zo Slovenska stane druhé Švajčiarsko, ale ani to, že 25 rokov po... tu budeme mať 10 000 čiernych skládok, že tu budú vyrastať čierne stavby ako huby po daždi, že v jednej z najpríšernejších budov bude bývať slovenský premiér, že pred parlamentom i prezidentským palácom bude vytrhaná dlažba a polámané lavičky, že sa z národných parkov stanú lunaparky, že nám nenávratne zmizne toľko pamiatok, stromov i ornej pôdy, že bude toľko ľudí bez domova a že budeme takí povrchní a ľahko manipulovateľní.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára