Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

2
Otázka pre Jána Mrvu, kandidáta OĽANO do NR SR

• Do volieb ideš s víziou LEPŠIA DOPRAVA. Čo to presne znamená
pre Raču, Vajnory, Bratislavu, BSK?

LEPŠIA DOPRAVA znamená dobudovať dopravnú infraštruktúru na vstupe do mesta a v jeho okolí. Ide o Nultý obchvat – D4, kolektory pri diaľnici, Pezinsko-triblavinský obchvat, 4-prúdovú Seneckú cestu a o rýchle a pohodlné premiestňovanie sa. To je možné iba uprednostnením verejnej hromadnej dopravy pred individuálnou, automobilovou. Prioritou v meste by malo byť – škoda, že nie je – predĺženie električkových tratí ako nosného dopravného koľajového systému do okrajových častí mesta a spolu so železničnými traťami vytvorenie nosného dopravného systému Bratislavy až k parkoviskám prestupnými bodmi integrovanej dopravy (Petržalka, Bory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rača, Vajnory). V mestskej doprave by na križovatkách mala byť preferencia električiek.

Tzv. Bratislavská integrovaná doprava (BID) musí zosúladením verejnej osobnej dopravy (ZSSK, Slovak lines, Regiojet, DPB) minimalizovať prestupy a čakací čas na prípoje. Zo zákona by malo byť povinnosťou dopravcov takto pripraviť grafikony. Štát, mesto aj BSK by mali v centre mesta rozpracovať projekt podzemnej veľkokapacitnej koľajovej dopravy – od Starého mosta cez Karadžičovu, Dostojevského rad a Mlynské Nivy po budúcu podzemnú regionálnu železničnú stanicu Filiálka vedľa Trnavského mýta, dopravného uzla mesta, a preveriť možnosť realizovať ju ako združenú investíciu mesta, BSK, ŽSR, MDV SR, EU fondov, rozvojového poplatku a zdrojov EIB a ECB. Do centra mesta navrhnem zaviesť veľkokapacitnú hromadnú dopravu, a to sa dá len vlakovou koľajovou dopravou s niekoľkokrát väčšou kapacitou ako električky. ŽSR by mali zveľadiť predstaničné námestie a zrekonštruovať Hlavnú železničnú stanicu, veď je hanbou Slovenska, a opraviť všetky železničné stanice v našom kraji.



Pýtal sa Miro Ščibrany
OZ račan.sk

2 komentárov:

  1. Prečo nechodia vlaky na Filialku ked su tam kolaje?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pán Mrva, odborník na všetky problemy sveta. Ideálne 2-3 týždne pred voľbami. A vo Vajnoroch čo nové? Zápchy už zmizli?

    OdpovedaťOdstrániť