Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

4.12.23
0
Aňa Polakovičová. OBYČAJE ADVENTU.
Svätá Barbora. Svätý Mikuláš. Svätá Lucia.

NA SVÄTÚ BARBORU.
4. DECEMBER
V sobotu 4. decembra na Barboru si odstrihnite halúzky z čerešne alebo višne a dajte ich v byte do nádoby s vodou. Vodu vymieňajte približne každý tretí deň a na Štedrý deň uvidíte výsledok – rozkvitnuté „barborky“, čiže na halúzkach budú roztvorené kvietky.
Podľa jednej z legiend Barbora vo veži, kde bola väznená, pestovala halúzku z čerešne. V deň jej popravy halúzka vykvitla. Zvyk rezania „barboriek“ sa odvodzuje práve od tejto legendy.
Rozkvitnuté „barborky“ symbolizujú nielen predpoveď sobáša, ale aj príchod nového svetla. Pôvodne pripomínali zimný slnovrat a následný príchod nového roka a víziu teplej jari, rozkvitnutých kvetov a nového života.



NA SVÄTÉHO MIKULÁŠA.
6. DECEMBER
V pondelok 6. decembra nezabudnite pripomenúť deťom, že si majú vyčistiť topánky a dať ich do alebo k oknu. Ráno podľa obsahu balíčkov v topánkach zistia, že aj Mikuláš vie, či v poslednom roku poslúchali alebo nie. Veru, niekedy sme si našli v balíkoch namiesto cukroviniek surové zemiaky a uhlie.
Biskup Mikuláš bola skutočná osobnosť. Žil okolo roku 350 n. l.. Pochádzal z bohatej rodiny a svoj majetok rozdal chudobným rodinám s deťmi. Od jeho smrti postupne vznikla tradícia, že Mikuláš nosí deťom darčeky.
Ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia na Dolnom konci na deň menín Mikuláša chodili do domácností a obdarovávali deti jablkami, orechmi a malými sladkosťami „Mikulášske skupinky“ v zložení: Svätý Mikuláš v biskupskom rúchu, anjel a čert.



NA SVÄTÚ LUCIU.
13. DECEMBER
Gazdinky, v pondelok 13. decembra v deň menín Lucie dobre poometajte všetky kúty v byte. Nebudete mať len čisto, ale z bytu vraj vyženiete všetko nedobré.

Lucia, historická postava. Pochádzala z bohatej rodiny. Rozdala svoj majetok i svadobné veno chudobným. Udali ju úradom ako kresťanku. Zomrela mučeníckou smrťou v roku 304 n. l.. Jej hrob sa nachádza v Syrakúzach na Sicílii.
V minulých storočiach sa na deň Lucie obliekali mladé ženy a dievčatá do dlhých bielych šiat. V rukách niesli košíček, kde mali husacie krídlo aj s perím. V domácnosti, kde prišli všetko ním poometali, aby povyháňali všetko zlo a tmárstvo z obydlia. Ľudia tomu verili.
Na konci 19. a začiatkom 20. storočia žila v našej rodine Lucia. Narodila sa v roku 1889. Bola to babkina staršia sestra. Pekná, príjemná, so svojimi túžbami a predstavami o živote. Tak ako každá iná dievčina.
Od štrnástich rokov dodržiavala tradíciu a na deň svätej Lucie oblečená do bielych šiat chodila do domácností ometať kúty. Okrem husacieho krídla nosila v košíku pre deti čokoládové cukríky, figúrky a salónky. Sladkosti kupovala v prešporskej čokoládovni Stollwerck, kde pracovala. Ochraňovala ľudí od zlého, no svojmu osudu sa nevyhla. Zomrela ako osemnásťročná.

Aňa Polakovičová
rodáčka z Dolného konca
december 2021




0 komentárov:

Zverejnenie komentára