Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

25.8.22
0
Uskutočnil sa 17. augusta 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici.
Zúčastnilo sa 20 účastníkov.
Treťou plánovanou akciou grantu Medzigeneračná solidarita a zlepšovanie života seniorov a senioriek v Bratislave, ktorý bol poskytnutý z prostriedkov hlavného mesta Bratislavy, bol seminár O kompetenciách v sociálnych službách v Rači, Bratislave a Bratislavskom samosprávnom kraji. Uskutočnil sa 17. augusta 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici. Zúčastnilo sa ho 20 účastníkov. Prednášku som pripravila a predniesla ja. Je to pre mňa známa téma, sociálnym službám a kompetenciám v sociálnych službách som sa venovala počas celej mnohoročnej poslaneckej činnosti a ako riaditeľka zariadenia sociálnych služieb. Účastníkov seminára prišiel pozdraviť zástupca starostu, pán Ing. Róbert Pajdlhauser, ktorý zostal počas celého seminára.
Prvá časť seminára bola venovaná organizácii spravovania vecí verejných. Spravovanie vecí verejných sa deje prostredníctvom štátnej správy a samosprávy. Vysvetľovala som, čo je Štátna správa, čo do nej patrí a ako sa vytvára a Samospráva. Podstatná pre nás, občanov je Samospráva, ktorá sa delí na tzv. Miestnu samosprávu (obecná samospráva sem patrí samospráva hlavného mesta Bratislavy a samospráva jednotlivých mestských častí), Územnú samosprávu (vyššie územné celky – teda samosprávne kraje – pre nás Bratislavský samosprávy kraj) a tzv. Záujmovú samosprávu (sem patria spolky, občianske združenia a sem patrí aj Jednota dôchodcov Slovenska).
Zjednodušene povedané, samospráva sa delí:
·      Miestna samospráva
·      Územná samospráva
·      Záujmová samospráva
Toto členenie je dôležité pre pochopenie, ako fungujú kompetencie v jednotlivých oblastiach. Kompetencie sú činnosti, ktoré štát presúval na miestnu a územnú samosprávu obcí a vyšších územných celkov, alebo kompetencia bola súčasťou činností, ktoré samospráva zabezpečovala. Napríklad, v sociálnych službách sme sa stretávali od počiatku vzniku obecnej samosprávy s domácou opatrovateľskou službou, ktorá je tzv. originálnou kompetenciou obce. Naproti tomu v oblasti školstva štát preniesol kompetenciu zabezpečovať výuku na základných školách na obce, alebo na obce presunul činnosti stavebného úradu, vodného hospodárstva a podobne. Na základe toho sú tieto činnosti financované výhradne z podielových daní, alebo sú dofinancované zo štátneho rozpočtu.
Z hľadiska sociálnych služieb poskytovaných v Rači, Bratislave, Bratislavskom samosprávnom kraji som sa zamerala najmä na tie, ktoré sú dôležité pre seniorov.
Na úrovni Rače je to predovšetkým Domáca opatrovateľská služba (poskytovaná v domácom prostredí), služby Denného stacionára (tzv. ambulantná, pobytová služba). Rača obe zabezpečuje a je treba povedať, že zďaleka nie každá mestská časť, alebo obce ako také tieto služby sú schopné pre svojich občanov zabezpečovať. Ako zaujímavosť uvádzam, že tzv. Denné centrá pre seniorov (bývalé kluby dôchodcov) sú sociálnou službou. Rača má registrované v registri poskytovateľov sociálnych služieb 3 denné centrá (kluby dôchodcov).
Na úrovni hlavného mesta Bratislavy sú sociálne služby pre seniorov najmä pobytové služby:
·      Zariadenia pre seniorov (pobytové, celoročné zariadenie pre ľudí v dôchodkovom veku)
·      Zariadenie opatrovateľskej služby (dočasné, spravidla 3 mesačné pobyty pre žiadateľov, ktorých zdravotný stav by sa mal po pobyte zlepšiť a mali by ísť znova do domáceho prostredia.)
·      Sociálne služby krízovej intervencie pre ľudí, ktorí sa ocitli trvale alebo dočasne v zlej životnej situácii
·      Rad iných služieb ako jedáleň, práčovňa, útulok a iné.
Na úrovni vyššieho územného celku (Bratislavského samosprávneho kraja) je pre seniorov najdôležitejšia sociálna služba:
·      Špecializované zariadenie (pobytové, celoročné, pre žiadateľov, ktorí majú napríklad Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, sklerózu multiplex, schizofréniu, demenciu rôzneho stupňa, hluchoslepotu...)
BSK poskytuje množstvo iných sociálnych služieb a základné a špecializované sociálne poradenstvo. Má veľmi dobre zorganizované sociálne služby a výbornú webovú stránku. Nájdete na nej prehľadný Register poskytovateľov sociálnych služieb a publikáciu Sprievodca sociálnymi službami, ktorú si môžete stiahnuť.
Samospráva sociálne služby poskytuje vo vlastných zariadeniach – to znamená, že ich sama zriadila a prevádzkuje, alebo si sociálnu službu objedná u neverejného poskytovateľa, to znamená, že ju zabezpečí u neverejného poskytovateľa.
Dôležité pravidlo: ak potrebujete pomoc, obráťte sa na sociálne oddelenie (najlepšie to, čo je Vám najbližšie – v Rači.) Tam dostanete pomoc, tzv. základné sociálne poradenstvo. Buď vám pomôžu v Rači, alebo vás nasmerujú na sociálne služby poskytované na úrovni Bratislavy, alebo na úrovni Bratislavského samosprávneho kraja.
Občan sa stane prijímateľom sociálnej služby, iba ak pred tým požiadal príslušnú samosprávu a podal si Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. Tlačivá sú na webových stránkach (Rače, BSK). Aby ste vedeli, akú sociálnu službu máte žiadať, odporúčam, kontaktujte oddelenie sociálnych služieb. Systém je zložitý a proces správneho konania je neprehľadný a ťažko pochopiteľný pre človeka, ktorý je strápený, skľúčený, lebo sa jeho život mení a potrebuje pomoc.
Po podaní žiadosti začne príslušná samospráva posudzovanie žiadateľa, či je alebo nie je odkázaný na túto sociálnu službu. Vychádza z lekárskeho posudku a zisťovania sociálnych podmienok žiadateľa, sociálneho posudku. Po posudzovacom procese, ktorý môže trvať mesiac, samospráva vydá Rozhodnutie o odkázanosti... s určením stupňa poškodenia zdravia na druh sociálnej služby. Tento dokument oprávňuje žiadateľa uchádzať sa o ten druh sociálnej služby, na ktorú má vydané Rozhodnutie... Uchádza sa o túto sociálnu službu u samosprávy, alebo iného poskytovateľa, ktorý práve daný druh sociálnej služby poskytuje.
Celý proces posudkovej činnosti a zabezpečovania sociálnych služieb je zložitý, neprehľadný a pre ľudí, ktorí práve prežívajú zlom vo svojom živote, je frustrujúci. Preto sa samospráva a jednotliví poskytovatelia sociálnych služieb snažia vysvetľovať, radiť a pomáhať každému žiadateľovi. Keď sa rodina ocitne v situácii, že musí rozhodnúť o svojom milovanom (otcovi alebo mamičke), že musí uvažovať o jeho umiestnení, je to vždy tragické. Deti, ktoré sú často pred dôchodkom, sa nedokážu postarať o svojich rodičov, ktorí vyžadujú prebaľovanie, kŕmenie, umývanie na lôžku, polohovanie, trpia demenciou a poruchami správania. Takého dospelé deti chodia spravidla do práce a starostlivosť o ich rodiča vyžaduje 24-hodinové nasadenie. Ešte ťažšie je zvládnuť túto situáciu, ak ide o manžela alebo manželku. To je ťažké zvládnuť v každej rodine. Najťažšie je zvládnuť to, že môj otecko/maminka sa stali „mojimi deťmi“ – úlohy sa obrátili a naše srdiečko to nedokáže prijať.
Každý člen JDS, či bol alebo nebol na prednáške, dostal do e-mailu kontakty na pracovníkov sociálnych služieb v Rači, BSK a kontakt na web Bratislavy. Tiež dostali pre ilustráciu formuláre žiadostí.
Rozhodla som sa pre túto prednášku, lebo zo skúsenosti viem, aké je psychicky náročné zvládnuť proces umiestňovania otca/mamičky do pobytového zariadenia, a pri tom neviete kam a na koho sa obrátiť. Tieto situácie vznikajú náhle, po páde, kolapse, nehode... a my nie sme na to pripravení po žiadnej stránke. Nik nás nepripraví na chorobu alebo úraz a ich dôsledky. Nikomu neželám takúto bolestnú skúsenosť, ale vyhnúť sa tomu nedá. Musím povedať, že spoločnosť sa v zásade vie postarať o deti, ale žiaľ o starých, chorých a umierajúcich ľudí sa plnohodnotne postarať nedokáže. Ale myslím si tiež, že samospráva v Rači, Bratislave a Bratislavskom samosprávnom kraji robí všetko, čo je v jej silách a finančných možnostiach, aby sa vytvoril systém, v ktorom každý dostane pomoc. O to sa ale musíme snažiť všetci, ktorí to máme v povinnostiach.

Milada Dobrotková
august 2022


0 komentárov:

Zverejnenie komentára