Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.8.22
0
KOMENTÁR. Peter Pilinský oznámil, že sa nebude uchádzať o úrad starostu.
 
ÚVOD
Dva týždne pred začatím volebnej kampane dvojnásobný starosta Pilinský oznámil rozhodnutie nevstúpiť do súťaže o post starostu mestskej časti Bratislava-Rača. A ponúknuť politické skúsenosti len ako kandidát na miestneho, mestského a župného poslanca.
Oznámenie prišlo po dlhom váhaní. Zrkadlí sa v ňom fakt, že Petrovi P. skrížil cestu jeho niekdajší politický učeň a obdivovateľ. Bezmála rok pred voľbami začal javiť starostovské ambície. A o ňom je od volieb do BSK 2017 známe, že keď si niečo vezme do hlavy, ide si za tým hlava-nehlava.
 
ÚSKALIA A DÔSLEDKY
Vo veci kandidatúry na starostu narazili na seba dvaja sokovia. Postupne získaval navrch mladší. A starší, dosiaľ otrasený z prehry v roku 2018, nevydržal tlak a zaradil spiatočku.
Stratégia Petra P. ubrať z politických ambícií sa môže javiť ako rozumná hra na istotu. Lenže... zároveň ňou prejavil nízku dôveru vo svoj potenciál. Zvlášť rozhodnutím kandidovať na miestneho poslanca. Tým sa oblúkom vrátil o 16 rokov späť, kedy sa prvý raz uchádzal o tento najnižší verejný mandát.
Prezradil tým, že si už na viac netrúfa? A že už myslí na politický dôchodok?
Má vôbec šancu s takouto stratégiou v kampani uspieť?
Vzdaním sa kandidatúry na starostu si Peter P. z vlastnej vôle „zaistil“ (1) nemožnosť stať sa starostom, (2) menej pozornosti médií a voličov, (3) stratu časti rešpektu protikandidátov.
Možné dôsledky? Že jeho vyhliadky na volebný úspech klesnú.
A že vrabcov v hrsti nahradia holuby na streche.
Dnes sa dá s pravdepodobnosťou blízkou istote povedať to, čo pozorovatelia komunálnej scény v Rači tušili už počas KV 2018. Že Peter P. sa v tom čase prekročil zenit politickej kariéry. A že v lepšom prípade ho čaká pozvoľná, v horšom strmšia strata politickej váhy.
Prehra v súboji o úrad starostu 2018 dala tomuto tušeniu pečať pravdy.
Terajšie vyhlásenie Petra P. predznačuje, že voľby 2022 môžu spustiť ešte horší vývoj jeho kariéry. Strmhlavý zosuv do politickej penzie. A bezvýznamnosti.
 
ZÁVER
Osobitne trpkú príchuť pre Petra P. musí mať fakt, že o krutú výslužku sa mu pričiňujú jeho bývalí najbližší spojenci a klienti. Tí, čo boli v kampani 2014 príp. 2018 jeho oporou. Vinári Máťuš a Vrana. Otec a syn Polakovičovci. Prvý ako šedá eminencia a lovec hlasov starousadlíkov. Druhý – bývalý nosič vody Petra P. – ako nadháňač hlasov mládeže.
Posledne menovaný za tri roky v MiZ znásobil už tak vysoké sebavedomie. Ubral z pokory a sebareflexie. A hodil za hlavu obdiv k bývalému politickému vzoru.
„Starostu ako Peter potrebuje Rača ďalších 20 rokov,“ nechal sa počuť v roku 2018.
V roku 2022 si až na malý detail myslí to isté.
O sebe.
Miro Ščibrany
OZ račan.sk



0 komentárov:

Zverejnenie komentára