Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

23.8.22
0
Uskutočnil sa 14. júla 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici.
Zúčastnilo sa 23 účastníkov.
Druhou plánovanou akciou grantu Medzigeneračná solidarita a zlepšovanie života seniorov a senioriek v Bratislave, ktorý bol poskytnutý z prostriedkov hlavného mesta Bratislavy, bol seminár O sociálnych službách, ktoré poskytuje Rača svojim obyvateľom. Uskutočnil sa 14. júla 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici. Seminár pripravila a predniesla vedúca oddelenia sociálnych služieb mestskej časti Bratislava-Rača, pani Mgr. Hana Štetinová. Problematiku rozšírila o svoje skúsenosti pani Mgr. Eva Soldánová, referentka opatrovateľskej služby. Seminára sa zúčastnilo 23 účastníkov. Bol veľmi sparný, letný deň, teplota vystúpila popoludní vysoko nad 30 stupňov Celzia. Našťastie prednášková miestnosť bola klimatizovaná.
Pani Štetinová nám pútavo hovorila o všetkých činnostiach, ktoré vykonáva Oddelenie sociálnych služieb. Zamerala sa na tie, ktoré sú pre seniorov najdôležitejšie: domáca opatrovateľská služba, služby denného stacionára, ale spomenula aj tie, ktoré sú menej známe, ale pre občanov veľmi potrebné: sociálna služba pre deti do troch rokov veku dieťaťa (predošlý názov bol detské jasle) a veľmi dôležitá sociálna služba pre ľudí bez domova alebo ľudí, ktorí sa ocitli dočasne v ťaživej životnej situácii: sociálna služba krízovej intervencie.
Podstatnú časť svojej prezentácie venovala pani Štetinová domácej opatrovateľskej službe. V Rači máme opatrovateľky, ktoré sú zamestnankyne Miestneho úradu a ktoré vykonávajú opatrovateľské činnosti v domácom, prirodzenom prostredí občana. Rozsah činností sa spravidla dopredu dohodne. Zahrňuje pomoc pri vykonávaní seba obslužných činností ako zvládanie hygieny, obliekanie, donáška obeda a pomoc pri jedle, upratanie po jedle, alebo vybavovanie určitých záležitostí ako je nákup alebo vybavovanie na úrade. Pre ľudí, ktorí sú ešte schopní byť doma je to veľmi dôležitá pomoc.
Keď je už ťažké zostať doma osamote, ponúka Rača možnosť využiť Denný stacionár. Je to sociálna služba, ktorú poskytujeme v Rači na vysokej profesionálnej úrovni v krásnom prostredí zrekonštruovaných priestorov na Plickovej ulici, vchod z Kafendovej ulice. Túto službu môže využívať 25 občanov. Môžu chodiť na celodenný pobyt, alebo poldenný pobyt. Poskytujú sa tu tzv. odborné a obslužné služby. Ide o služby dennej potreby ako je pomoc pri denných úkonoch, jedenie, vyprázdňovanie, hygiena, obliekanie a podobne. Nevyhnutnou súčasťou sú aj denné aktivity, pri ktorých sa odborní pracovníci denného stacionára snažia rozvíjať alebo udržať úroveň schopnosti zachovať čo najviac samostatný život. Dôležitou časťou týchto služieb je aj privezenie občana do denného stacionára. Rodine odpadne zásadný problém, ako ráno dopraví svojho otca alebo mamku do zariadenia. Skúsenosti rodín a klientov sú veľmi dobré.
Dôležitou súčasťou seminára bolo vysvetliť proces, ako sa občan stane prijímateľom sociálnych služieb – klientom  a čo treba k tomu predložiť. Žiadateľ o sociálnu službu na konci posudzovania dostane tzv. Rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu a určí sa jeho stupeň odkázanosti, ktorý indikuje, aké sociálne služby potrebuje. Vychádza sa z lekárskeho posudku a posúdenia sociálnych podmienok, v ktorých žiadateľ žije.
Účastníci mali možnosť získať informácie, ktoré by inak museli získavať osobnou návštevou na Oddelení sociálnych vecí, alebo by ich museli hľadať na webových stránkach. Na konci pani Štetinová zožala zaslúžený potlesk ako poďakovanie za skvelo zvládnutú tému.

Milada Dobrotková
august 2022







0 komentárov:

Zverejnenie komentára