Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

23.8.22
0
Jednota dôchodcov Slovenska v Rači získala grant hlavného mesta Bratislavy.
Členkou Jednoty dôchodcov Slovenska
, Základnej organizácie Bratislava-Rača, som sa stala vo februári 2019. V tom čase bol predsedom JDS Ján Lipiansky st.. Ten ma pozval pracovať v JDS v komisii, ktorá sa venovala sociálnym veciam a zdravotníctvu. JDS túto tému vtedy rozvíjala na svojej vrcholovej úrovni a bola partnerom pre dotknuté ministerstvá, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvo zdravotníctva SR. Poznala som tam viacero skvelých odborníkov na sociálne veci a zdravotníctvo, s ktorými som po odchode Janka Lipianskeho stratila kontakt.
Začiatkom roka 2022 vyhlásilo hlavné mesto Bratislava grantové výzvy a bola medzi nimi jedna, šitá na mieru seniorom. Upozornila ma na to tajomníčka našej JDS pani Terka Richterová a odporučila mi zúčastniť sa školenia. Školenie o grantových výzvach bolo online, nie všetci sa ho preto dokázali zúčastniť. Školenie som absolvovala a videla som pre seniorov v Rači možnosť získať z tohto grantu finančné prostriedky, ak napíšeme zmysluplný projekt. Grantová výzva sa nazývala Medzigeneračná solidarita a zlepšovanie života seniorov a senioriek v Bratislave. Bola to pre mňa výzva, lebo dovtedy som bola členkou v komisiách, ktoré vyberali podobné projekty pre seniorov a pre ľudí odkázaných na rôzne druhy pomoci. Pustila som sa do písania a napísala som projekt pod názvom Žijeme v Rači, predložila som ho predsedníčke JDS v Rači a po malých úpravách a schválení na Výbore JDS som projekt ako garant odovzdala na Magistráte hlavného mesta Bratislavy. Náš projekt vybrali, nevyškrtli ani jednu akciu. Poslali pani predsedníčke Zmluvu o poskytnutí grantu a zaslali financie na účet.
Začalo obdobie realizácie naprojektovaných akcií. Prvou veľkou akciou bolo Zážitkové stretnutie. Konalo sa 15. júna 2022 po poludní v BIVIO v Rači. Zúčastnilo sa ho viac ako 40 účastníkov, členov JDS v Rači. Pozdraviť nás prišiel aj zástupca starostu, pán Ing. Robert Pajdlhauser, čo bolo od samosprávy Rače milé gesto podpory a záujmu.
Zážitkové stretnutie sa konalo ako prvá veľká akcia z projektu Žijeme v Rači. Podstata zážitkového stretnutia bola v tom, že tí, ktorí budú chcieť, prinesú svoje výtvory: koláče, umelecké a remeselné diela. Ostatní vyberú, čo sa im najviac páči a súčasne sa každý ponúkne koláčmi, ktoré boli prinesené ako súčasť „zážitku“. Nakoniec sme ohodnotili, čo sa nám najviac páčilo. Bol to naozaj skvelý zážitok. Po dlhom čase, keď sme sa nemohli pre pandémiu stretávať sme mohli byť všetci spolu. Počasie bolo skvelé. Prostredie v záhrade BIVIO v Rači na Alstrovej bolo očarujúce. Nálada všetkých bola veľmi dobrá.
Celú súťaž na Zážitkovom stretnutí vyhrala pani Adelka Rybová, ktorá nám priniesla velikánsky Račiansky makovník a Smotanovo kôprový osúch. Oba koláče boli vynikajúce a všetci, ktorí ich ochutnali, svojimi hlasmi vyniesli Adelku Rybovú na prvé miesto.
Aj ďalšie koláčiky a výtvory boli skvelé. Pani Dagmar Žaloudková priniesla Pagáče so sezamom, tiež výborné. Pani Marta Janečková priniesla Ríbezľovo-marhuľovú bublaninu, páperová, výborná, každý, kto ochutnal, chválil. Pani Slavomíra Vajanská priniesla Pagáčiky rôzneho tvaru. Boli chutné a veľmi pekne tvarované. Ďalšie pagáčiky priniesla pani Blažena Ondrušová a boli naozaj výborné. Pani Helenka Nagyová priniesla „Štrimfle“ – háčkované papuče. Niekedy sme ich vyrábali, štrikovali a háčkovali. Každý, kto niekedy háčkoval, zaspomínal na staré časy. Pani Blažena Ondrušová priniesla vlastnoručne namaľované obrazy, naozaj krásne. Pani Marta Gregorová priniesla Mačku, nie živú, ale ušitú z tkanín, bola ako živá. Pani Julka Arendášová priniesla Obrazy z paličkovanej čipky, naozaj prekrásne. Pani Tatiana Židovská priniesla vymaľované mandaly, celú knihu. Skutočne pôsobivé, krásne farebne ladiace mandaly. Pani Darinka Jurická priniesla krásny, vlastnoručne namaľovaný obraz. Báli sme sa, aby ho prudké slnko nepoškodilo, ale pani Jurická povedala, že použila špeciálne stálofarebné farby. Nakoniec, keď sme už takmer všetky koláče zjedli, prišla posila a pani Beátka Mladenková priniesla Mrkvový koláč s orechmi. To bola skvelá bodka za krásnym popoludním.
Skvelo sme sa zabavili. Bolo to naozaj zážitkové stretnutie. Každý si z neho odniesol dobrý pocit, minimálne výborne stráveného júnového popoludnia v BIVIO v Rači.

Milada Dobrotková
august 2022




0 komentárov:

Zverejnenie komentára