Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

20.1.13
0
Otvorený list vedeniu Mestskej časti Bratislava - Rača k Urbanistickej štúdii zóny Račany Rosso.


Vážení zástupcovia MČ Bratislava - Rača,

dovoľte mi vyjadriť svoj nesúhlas so zmenami územného plánu navrhovanými v Urbanistickej štúdii Račany Rosso, o ktorej budete pravdepodobne na jednom z najbližších rokovaní MZ hlasovať. 
Žiadam Vás, poslancov a predstaviteľov mestskej časti Bratislava - Rača, v ktorej bývam, aby ste tak ako my, obyvatelia, aj Vy podporili kvalitnejší život v Rači a nedovolili Raču zahusťovať nevkusným navyšovaním poschodí, zahusťovaním ulíc, zužovaním chodníkov, novými parkovacími plochami a cestami, zvýšením tranzitu áut popri našich obydliach - na úkor zelene, stromov, priestorov na oddych a rekreáciu ako aj vzácnych a ubúdajúcich plôch viníc a kyslíka.
Obhajcovia projektu Račany Rosso vyzdvihujú estetičnosť novej zástavby. Majú pravdu - v porovnaní so socialistickými panelákmi je architektúra neporovnateľne krajšia a materiály kvalitnejšie. No čo z toho, keď tvorcovia úplne neesteticky prilepujú jeden objekt na druhý a nezužitkujú zeleň, jedinečný krajinný reliéf a dýchajúci priestor územia Rače. Platí to žiaľ už aj pre sídlisko Račany Bianco, stačí tam zájsť na návštevu a umelecký dojem sa stratí... Estetické nadštandardne presklené bytovky znehodnotené priestorovou blízkosťou a balkónmi nemilosrdne pozerajúcimi do kuchýň susedov sa tak menia na obyčajné pavlačové domy.
Toto teda nie je v dnešnej dobe žiaden lepší výdobytok a mám záhadu, akí odborníci sú architekti a územní plánovači, ktorí toto vymýšľajú a schvaľujú. Je jedno, akí starostovia a poslanci odobrili, odobrujú a budú odobrovať takúto výstavbu. Ak nám takto znehodnocujú životné prostredie a jeho kultúrnosť, stavajú si tým také isté „pomníky“, na ktoré sa ľudia už v minulosti naučili pozerať s dešpektom.
Pri nedávnej návšteve Florencie som mala príležitosť opýtať sa domácich, ako je možné, že ich mesto si už pol tisícročia, od čias Mediciovcov, udržiava vkusný a jednotný štýl architektúry, s prevažne nízkopodlažnou zástavbou a bohatou zeleňou. Bratislavčan zvyknutý na naše králikárne si to tam nemôžete nevšimnúť. Dozvedela som sa, že ich radnica veľmi dbá na to, ako pridávať nové domy k historickým budovám - budovy nesmú presiahnuť určitú výšku. Florenťania sú hrdí, že sú súčasťou takejto kultúry, histórie a prírody, že svoje mesto dokázali uchrániť a ako dobrí hospodári si ho chránia ako oko v hlave. Nepochybujem o tom, že aj tam čelia developerom, ktorí radi zhodnocujú svoje peniaze. Od Florenťanov sa však máme čo učiť a prestať ničiť našu krajinu a našu mestskú časť novou vlnou skazy bez citu, ladu a skladu, keď to niekomu práve takto vyhovuje.
Nedovoľte a nedovoľme spoločne, aby sa z Rače stala ďalšia Petržalka!

PhDr. Hana Ščibranyová
obyvateľka Rače

Pohľad na Florenciu


Pohľad na Račany Bianco

Foto: Hana Ščibranyová, Ľudovít Havlovič



0 komentárov:

Zverejnenie komentára